Blue Legal advocaten | juristen

Blijf op de hoogte via onze blogs

AI-bot op uw website: Kansen of risico’s?!

Heeft u onze AI-assistent Donna al ontmoet? Steeds meer bedrijven gebruiken AI-bots zoals Donna. Ze bieden 24/7 service, besparen kosten en verhogen de efficiëntie. Maar AI brengt ook juridische risico’s met zich mee. Wie is verantwoordelijk als een bot een fout maakt? Hoe beschermt u de privacy van uw gebruikers? In deze blog bespreken we de voordelen en de valkuilen. Heeft uw organisatie hier al iemand voor aangesteld? Of wordt dit nog niet goed geregeld? Ontdek wat u moet doen om AI effectief én veilig in te zetten, net als wij met Donna.

Raad van Advies (RvA)

Voordelen van een Raad van Advies (RvA) in uw onderneming

Nederlandse rechtspersonen kennen formele organen, zoals de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen (RvC), maar een Raad van Advies (RvA) blijft een informeel orgaan zonder wettelijke verplichting, dat de onderneming voorziet van gevraagd en ongevraagd advies. Toch biedt de RvA waardevolle inzichten voor strategische beslissingen en bedrijfsontwikkeling.

grensoverschrijdend gedrag werkvloer

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer: Communicatiestrategieën voor een veilige werkomgeving (2/5)

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, waaronder intimidatie, discriminatie, en ander ongepast gedrag, vormt een grote uitdaging voor elke organisatie. Een heldere en effectieve communicatiestrategie is essentieel om dit probleem aan te pakken, het bewustzijn te vergroten en een veilige werkomgeving te bevorderen. In deze blog van de blogreeks over grensoverschrijdend gedrag worden belangrijke stappen gegeven over het communiceren over grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie.

conservatoir beslag

De kracht van conservatoir beslag: bescherming en risico’s

Op grond van de wet heeft een schuldeiser de mogelijkheid om beslag te leggen, zelfs voordat de rechter uitspraak heeft gedaan. Dit wordt conservatoir beslag genoemd. Het is een krachtig juridisch instrument waarmee een schuldeiser zijn verhaalsmogelijkheden kan veiligstellen in afwachting van een uitspraak in de bodemprocedure. Dit beslag kan echter aanzienlijke gevolgen hebben voor de wederpartij, zoals het bevriezen van een positief banksaldo.

Beleid grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag: Richtlijnen voor een effectief beleid in uw organisatie (1/5)

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer tast het welzijn, de waardigheid en de prestaties van medewerkers aan. Dit gedrag kan variëren van intimidatie en discriminatie tot agressie en seksuele intimidatie. Een doordacht beleid is cruciaal om een veilige en respectvolle werkomgeving te waarborgen. In deze blog van de blogreeks over grensoverschrijdend gedrag bespreken we de belangrijkste richtlijnen voor het opstellen van een effectief beleid tegen grensoverschrijdend gedrag binnen uw organisatie.

overeenkomst

Vertrouwen is goed, zekerheid is beter: alles over de overeenkomst

Vaak hoor ik van cliënten dat ze denken dat er geen overeenkomst ten grondslag ligt aan een bepaalde opdracht/bestelling. De cliënt is dan overtuigd dat het gaat om een ‘handjeklap’-deal en dat alles op ‘goed vertrouwen’ gebeurt. In sommige branches wordt dat inderdaad nog zo gedaan, al wordt dit wel steeds uitzonderlijker. Daarnaast is het zo dat juridisch gezien er dan alsnog wel een overeenkomst is gesloten. Vaak is er een prestatie overeengekomen tegen een bepaalde prijs.

Arbeidstijden

Essentiële arbeidstijden en rustregels voor werkgevers

Als werkgever begrijpt u ongetwijfeld hoe essentieel het is om een balans te vinden tussen de productiviteit van je team en het welzijn van je werknemers. Arbeidstijden spelen hierbij een centrale rol. Niet alleen beïnvloeden ze de efficiëntie van de bedrijfsactiviteiten, maar ze hebben ook een directe impact op de tevredenheid en gezondheid van uw personeel. Werkgevers zijn verplicht om hier rekening mee te houden. In deze blog zetten we dan ook de arbeidstijden op een rij voor u. Ook vertellen wij waar rekening mee gehouden moet worden om een productieve en tevreden werkvloer te stimuleren.

digitale algemene vergadering

De fysieke algemene aandeelhouders vergadering, achterhaald of pure noodzaak?

In een eerdere blog schreven wij al over het belang van het naleven van de regels voor de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA). Aandeelhouders hebben baat bij het volgen van de voorgeschreven procedures zodat zij de gelegenheid hebben om hun stem ook daadwerkelijk te laten horen op de vergadering. Sinds deze laatste blog is er door de vlucht en ontwikkelingen in de digitale wereld veel veranderd in de manier waarop wij als mensen met elkaar omgaan en is het nog maar de vraag of de regels met betrekking tot de algemene vergadering nog wel van deze tijd zijn.

NIS2 uitdagingen en kansen

NIS2: uitdagingen en kansen voor verbeterde cyberbeveiliging in zakelijke dienstverlening

Als ondernemer staat u voor de constante uitdaging om uw bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen terwijl u tegelijkertijd voldoet aan steeds strenger wordende regelgeving. Met de lopende veranderingen in de wetgeving en het intreden van een nieuwe richtlijn omtrent privacy, de NIS-2 richtlijn, kan het als ondernemer vaak lastig zijn om op de hoogte te blijven van de gevolgen die hieruit voortvloeien. In onderstaande blog werpen we een blik op de Network and Information Security Directive 2 (NIS2) en onderzoeken we hoe deze richtlijn zowel uitdagingen als kansen biedt voor uw sector.

Wetsvoorstel arbeidsrelaties

Werknemer of zzp’er? Het is echt niet ingewikkeld!

In deze blog bespreken we het nieuwe wetsvoorstel ‘Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’, belangrijk voor werkgevers. Dit voorstel biedt duidelijkheid over wanneer een arbeidsrelatie als dienstverband gezien wordt, vooral relevant in de gig-economie met veel zzp’ers. Werkgevers moeten nu strenger zijn bij het definiëren van arbeidsrelaties met zzp’ers, inclusief het aanpassen van contracten en evalueren van huidige relaties. De nieuwe wet vraagt meer verantwoordelijkheid van werkgevers.

productaansprakelijkheid digitale tijdperk

Productaansprakelijkheid in het digitale tijdperk: Wat gaat er veranderen?

Als een product gebreken vertoont en/of schade veroorzaakt bij normaal gebruik, kan de producent aansprakelijk gesteld worden voor de geleden schade. Dit is een vorm van risicoaansprakelijkheid, waarbij vooraf is bepaald dat het risico van eventuele gebrekkige producten bij de producent dient te liggen. Bij de huidige wetgeving zijn de regels rondom productaansprakelijkheid voornamelijk gericht op fysieke producten. In deze blog zal besproken worden hoe de wetgeving rondom productaansprakelijkheid gaat veranderen en wat dit betekent voor producenten.

Blue Legal: Denken in oplossingen

Alleen als je je echt specialiseert, kun je de beste zijn. En dat kan alleen als je je vak ook echt leuk vindt. Blue Legal bestaat uit specialisten. Met plezier in hun werk. Specialisten, advocaten en juristen met oog voor de mens. Dat maakt ons anders.

De wereld, en dus ook uw markt, verandert razendsnel. Continu! Voorop lopen, beter zijn, winnen vraagt om focus en lef. Wij ondersteunen onze klanten daarbij. Onze waarde ligt tegenwoordig niet in wat we weten, maar wat we met onze specialistische kennis en ervaring voor u kunnen doen.

Lees meer over ons

Neem vrijblijvend contact met ons op

+31 (0) 76 521 35 36
Direct bellen
office@blue-legal.nl
Direct mailen
Verlengde Poolseweg 40, 4818 CL Breda (NL)
Routebeschrijving openen
Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.