Blue Legal advocaten | juristen

Blog: Arbeidsrecht

Beleid grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag: Richtlijnen voor een effectief beleid in uw organisatie (1/5)

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer tast het welzijn, de waardigheid en de prestaties van medewerkers aan. Dit gedrag kan variëren van intimidatie en discriminatie tot agressie en seksuele intimidatie. Een doordacht beleid is cruciaal om een veilige en respectvolle werkomgeving te waarborgen. In deze blog van de blogreeks over grensoverschrijdend gedrag bespreken we de belangrijkste richtlijnen voor het opstellen van een effectief beleid tegen grensoverschrijdend gedrag binnen uw organisatie.

Arbeidstijden

Essentiële arbeidstijden en rustregels voor werkgevers

Als werkgever begrijpt u ongetwijfeld hoe essentieel het is om een balans te vinden tussen de productiviteit van je team en het welzijn van je werknemers. Arbeidstijden spelen hierbij een centrale rol. Niet alleen beïnvloeden ze de efficiëntie van de bedrijfsactiviteiten, maar ze hebben ook een directe impact op de tevredenheid en gezondheid van uw personeel. Werkgevers zijn verplicht om hier rekening mee te houden. In deze blog zetten we dan ook de arbeidstijden op een rij voor u. Ook vertellen wij waar rekening mee gehouden moet worden om een productieve en tevreden werkvloer te stimuleren.

Wetsvoorstel arbeidsrelaties

Werknemer of zzp’er? Het is echt niet ingewikkeld!

In deze blog bespreken we het nieuwe wetsvoorstel ‘Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’, belangrijk voor werkgevers. Dit voorstel biedt duidelijkheid over wanneer een arbeidsrelatie als dienstverband gezien wordt, vooral relevant in de gig-economie met veel zzp’ers. Werkgevers moeten nu strenger zijn bij het definiëren van arbeidsrelaties met zzp’ers, inclusief het aanpassen van contracten en evalueren van huidige relaties. De nieuwe wet vraagt meer verantwoordelijkheid van werkgevers.

Ouderschapsverlof

Hoe zit het ook alweer? Alles wat u als werkgever moet weten over betaald ouderschapsverlof! (2/2)

Het ouderschap is een bijzondere periode vol veranderingen en uitdagingen. Om ouders de kans te geven meer tijd door te brengen met hun pasgeboren kind, heeft de overheid het betaald ouderschapsverlof uitgebreid. Maar hoe werkt dit precies en wanneer heeft een medewerker er recht op? In deze blog bespreken we alle belangrijke aspecten van betaald ouderschapsverlof.

Zwangerschapsverlof

Hoe zit het ook alweer? Zwangerschapsverlof en uitkeringen: alles wat werkgevers moeten weten! (1/2)

Zwangerschap is een bijzondere tijd in het leven, maar naast vreugde van het verwachten van een kindje, brengt het ook enkele juridische en financiële overwegingen met zich mee. Met name rondom het zwangerschapsverlof en uitkeringen. In deze blog bespreken we niet alleen de basisregelingen, maar kijken we ook naar enkele andere relevante aspecten die werkgevers moeten weten.

AOW gerechtigde werknemer

De voordelen van AOW-gerechtigde werknemers

In een tijd waarin de arbeidsmarkt steeds dynamischer wordt en bedrijven op zoek zijn naar manieren om talent aan te trekken en te behouden, bieden AOW-gerechtigde werknemers een onverwachte maar waardevolle troef voor werkgevers.
In verschillende bedrijfsomgevingen brengen AOW-gerechtigde werknemers een onschatbare bron van ervaring met zich mee. Deze ervaring, opgebouwd gedurende vele jaren van werk en leven, kan een onschatbare aanwinst zijn voor elk team. Met meer tijd beschikbaar dan jongere werknemers, kunnen zij zich volledig wijden aan hun werkzaamheden en hun kennis delen met collega’s.

ZZP wet uitgesteld

ZZP-wet uitgesteld: kunnen zzp’ers en ondernemers voor nu rustig ademhalen? 

De invoering van de ‘Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden” (VBAR) is weliswaar uitgesteld maar de belastingdienst vervult gewoon haar werk en heeft nu een duidelijk plan neergelegd over hoe ze gaat handhaven. Dat is nodig, want ook de huidige wet en rechtspraak is al heel duidelijk voor de meeste situaties’.

Concurrentiebeding

Het concurrentiebeding: aanstaande wijzigingen voor u als werkgever

Het lijkt erop dat er wijzigingen op komst zijn met betrekking tot het concurrentiebeding. Op 2 juni 2023 heeft de minister van sociale zaken en werkgelegenheid bekend gemaakt dat ze de wetgeving omtrent het concurrentiebeding wil wijzigen en sinds 4 maart 2024 ligt er ook een wetsvoorstel. Veel werknemers hebben een concurrentiebeding in hun arbeidsovereenkomst. Uit een recent onderzoek van Panteia is gebleken dat het beding vaak als standaardclausule wordt opgenomen in de arbeidsovereenkomst en naar schatting heeft meer dan een derde van alle werknemer een concurrentiebeding.

Krachtige mediation

Out of the Blue: Dit zijn de voordelen van mediation bij Blue Legal

In de wereld van het ondernemen zijn conflicten soms onvermijdelijk. Als scherpe advocaten en eerlijke juristen weten wij als geen ander wat de impact daarvan kan zijn. We hebben in Nederland een heel goed rechtsysteem, maar dat kost vaak veel tijd, en ook geld. Mediation kan vaak een passende oplossing bieden. Juist ook in een zakelijke context.
Helaas staat mediation niet bij iedereen even hoog aangeschreven. Wij laten u het tegendeel zien!

De Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties (Wvba)

De ‘ZZP-wet’: nu al belangrijk!

De Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties (Wvba): Wat elke werkgever nu al moet weten!
Onze arbeidsrechtspecialisten zien dagelijks hoe belangrijk het is voor werkgevers om op de hoogte te blijven van veranderingen in het arbeidsrecht. In 2025 komt er zoals u weet een ingrijpende wetswijziging. Die brengt nu al grote veranderingen met zich mee. Vooral omdat al bestaande criteria uit de rechtspraak in deze wet zijn verwerkt en de rechtspraak er al op vooruit loopt.

ongewenst gedrag en arbeidsconflicten

De kracht van een goed stappenplan voor ongewenst gedrag, arbeidsconflicten en misstanden

Geen enkele werkgever zit erop te wachten. Gelukkig komt het ook nog weinig voor, maar het neemt wel toe: grensoverschrijdend gedrag op het werk. De wereld verhardt, de invloed van de populistische soundbites van sociale media is groot, de diversiteit neemt toe en bovendien worden we nog steeds productiever en assertiever. Dat blijkt een goed recept voor uitbarstingen. Vaak kortstondig, vaak emotioneel gedreven, vaak ‘niet zo bedoeld’, etc., maar dan nog steeds rijst de vraag: hoe ga je daar als werkgever mee om? 

de vertrouwenspersoon

Nieuw in 2024: de vertrouwenspersoon & Blue Service

Werkgevers opgelet: per 1 januari 2024 is een nieuwe wet van kracht, gericht op het versterken van sociale veiligheid binnen de werkomgeving. Deze wet, die bedrijven met meer dan 10 werknemers verplicht stelt tot het aanstellen van een vertrouwenspersoon, wil de mogelijkheid bieden aan elke werknemer om vertrouwelijk om te gaan met ongewenste situaties op de werkvloer. Ergens is het natuurlijk triest dat dit nodig is, maar uit onderzoek blijkt dat er grote behoefte aan is.

Blue Legal: Denken in oplossingen

Alleen als je je echt specialiseert, kun je de beste zijn. En dat kan alleen als je je vak ook echt leuk vindt. Blue Legal bestaat uit specialisten. Met plezier in hun werk. Specialisten, advocaten en juristen met oog voor de mens. Dat maakt ons anders.

De wereld, en dus ook uw markt, verandert razendsnel. Continu! Voorop lopen, beter zijn, winnen vraagt om focus en lef. Wij ondersteunen onze klanten daarbij. Onze waarde ligt tegenwoordig niet in wat we weten, maar wat we met onze specialistische kennis en ervaring voor u kunnen doen.

Lees meer over ons

Neem vrijblijvend contact met ons op

+31 (0) 76 521 35 36
Direct bellen
office@blue-legal.nl
Direct mailen
Verlengde Poolseweg 40, 4818 CL Breda (NL)
Routebeschrijving openen
Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.