Cryptovaluta: wie kent deze vorm van geld niet tegenwoordig? Cryptovaluta aanbieden aan medewerkers begint steeds populairder te worden en het past goed bij een dynamische en innovatieve organisatie. Wij zien dit bij veel bedrijven in de IT-sector gebeuren, maar ook in andere sectoren komt deze nieuwe betaalwijze en wijze van participatie voor. Medewerker(s) betalen met deze moderne valuta kan goodwill kweken bij toekomstige en huidige medewerkers, vooral bij jongeren is dit vaak een succes.
Cryptovaluta?
Cryptovaluta zijn digitale munteenheden, die gebruik maken van blockchain-technologie. Meest bekende is natuurlijk de Bitcoin, maar u kunt ook denken aan Ethereum, Tether en vele andere vormen. U zou als organisatie zelfs uw medewerker(s) kunnen uitbetalen in een geheel eigen valuta. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een valuta die uw medewerkers online kunnen inzetten. De valuta vallen niet onder een Centrale Bank en de waarde is volledig afhankelijk van wat de markt ervoor geeft. Dit schept natuurlijk voor- en nadelen. De rekeninghouders bestaan enkel uit een code, waardoor de persoon erachter in principe anoniem blijft.
Wettig betaalmiddel
De Belastingdienst erkent deze vorm van valuta nog niet als een wettig betaalmiddel aan medewerkers. Het uitbetalen in cryptovaluta wordt op dit moment nog gezien als loon in natura (zoals dit ook het geval is bij bijv. een auto van de zaak, geschenken, kortingen of een dienst-woning). De Belastingdienst gaat uit van de waarde in euro’s op het moment waarop de cryptovaluta zijn betaald. Dat is in lijn met wat het Burgerlijk Wetboek voorschrijft over loon in natura: die moet de werkelijke waarde toegekend krijgen. Daarom is het aan te bevelen op de loonstrook de werkelijke waarde van de cryptovaluta in euro’s te vermelden op het moment van uitbetalen.
De fiscale behandeling is verder daarom ook hetzelfde als bij loon in geld. De inkomsten vallen onder looninkomsten (box 1), waarover loonheffingen en andere inhoudingen moeten worden afgedragen. Verder dient u er rekening mee te houden dat in het arbeidsrecht de Wet op het Minimumloon geldt. U mag dus alleen het bedrag dat boven het minimumloon uitkomt uitbetalen in deze currency, de rest moet gewoon in euro’s worden opgenomen op de loonstrook.
Goed beleid = helderheid
Het is belangrijk een goed beleid en een heldere regeling op te maken om deze wijze van werknemersparticipatie vorm te geven binnen uw organisatie. Zorg er ook voor dat een persoon met kennis van de valuta de crypto-rekening van uw bedrijf beheert en neem de crypto rekening op in uw financiële administratie en laat iemand de transacties begeleiden.
Deze vorm van werknemersparticipatie kent uiteraard ook nadelen. De koers van cryptovaluta’s schommelt namelijk dagelijks onvoorspelbaar op en neer. Het is belangrijk om de medewerkers hiervan goed op de hoogte te brengen en ook te houden. U doet er daarom verstandig aan om de medewerkers zelf te laten kiezen of zij gebruik willen maken van deze vorm van betaling.
Maar het grootste risico is toch voor de werkgever. Een medewerker houdt het recht om het verschuldigde loon van een werkgever te vorderen als dit anders dan in erkend geld is uitgekeerd, zo staat in het Burgerlijk Wetboek. Dit maakt dat het risico tot waardedaling bij u als ondernemer blijft en dat uitbetaling in cryptovaluta voor werkgevers niet zonder risico is.
Een telefoontje kost niets, wij zijn dan ook altijd bereikbaar voor al uw vragen. Ons Arbeidsrecht team staat altijd voor u klaar.
Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!
Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!
Blog reactie
"*" geeft vereiste velden aan