In deze blog bespreken we het nieuwe wetsvoorstel ‘Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’, belangrijk voor werkgevers. Dit voorstel biedt duidelijkheid over wanneer een arbeidsrelatie als dienstverband gezien wordt, vooral relevant in de gig-economie met veel zzp’ers. Werkgevers moeten nu strenger zijn bij het definiëren van arbeidsrelaties met zzp’ers, inclusief het aanpassen van contracten en evalueren van huidige relaties. De nieuwe wet vraagt meer verantwoordelijkheid van werkgevers.
De European Accessibility Act (EAA) wat je nu moet weten
De European Accessibility Act (de ‘EAA’) is al in 2019 goedgekeurd, vanuit de gedachte dat door de vergrijzing het aantal mensen met een functionele beperking zal gaan toenemen. Door de invoering van deze wetgeving op 28 juni 2025, zou het uiteindelijk gerealiseerd moeten worden dat iedereen, beperking of niet, op een gelijke manier toegang kan hebben tot essentiële digitale producten en diensten. Om hiervan een beeld te schetsen: iemand die blind is, moet makkelijk online kunnen inchecken voor een vlucht of geld kunnen overmaken.
Digitale regelgeving MKB: dit moet je weten als ondernemer
Kun jij nog zonder internet en smartphone? Waarschijnlijk niet. De digitale wereld is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven en zeker niet uit het bedrijfsleven. In deze blog lees je meer over de juridische kant van digitaal zakendoen. Praktische inzichten die jij als ondernemer kunt gebruiken. Want de regels veranderen snel. En dat is goed nieuws: nieuwe Europese wetgeving pakt eindelijk de macht van de grote techreuzen aan. Dat schept ruimte én kansen voor MKB’ers zoals jij.
De deal is pas rond als de risico’s zijn afgedekt: garanties en vrijwaringen uitgelegd
Bij een bedrijfsovername draait het niet alleen om de handtekening onder de deal. De echte risico’s komen vaak pas daarna aan het licht: claims van derden, verborgen schulden of fiscale verrassingen.
Als koper wil je die risico’s kunnen verhalen. Maar als verkoper wil je niet jarenlang aansprakelijk blijven. Daarom zijn garanties en vrijwaringen onmisbaar in de koopovereenkomst. Ze regelen de toebedeling van risico’s tussen koper en verkoper.
Arbeidsvoorwaarden wijzigen, mag dat zomaar als werkgever?
Als werkgever wil je de arbeidsvoorwaarden van je medewerkers soms aanpassen, bijvoorbeeld door een leaseauto in te trekken, de pensioenregeling te herzien of bonussen te herzien. Dit klinkt logisch vanuit de bedrijfsvoering, maar het is juridisch een stuk complexer. Het aanpassen van arbeidsvoorwaarden kan risicovol zijn. Je kunt dit niet zomaar doen, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden, mits je de juiste route volgt. Hoe je dit strategisch en juridisch veilig aanpakt? Dat leggen we uit.
NIS2-update: wat moet je nu weten als ondernemer?
Als ondernemer sta je voor de constante uitdaging om je bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen, terwijl je tegelijkertijd moet voldoen aan steeds strenger wordende regelgeving. Met de intrede van de NIS2-richtlijn verandert er opnieuw veel op het gebied van digitale veiligheid. In deze blog geven we je een actuele update van de stand van zaken en laten we zien welke kansen en verplichtingen NIS2 voor jouw organisatie meebrengt.
Kort verzuim verminderen? Zo pak je ziekmeldingen strategisch aan als werkgever
Een ziekmelding net na Koningsdag, een tropische avond of een voetbalwedstrijd: het komt vaker voor dan je denkt. Meestal gaat het om kort verzuim, een paar dagen ziek, daarna weer aan het werk. Maar ook dat kost geld. Hoe voorkom je dat kort verzuim je als werkgever onnodig veel tijd en geld kost?
Letter of Intent (LOI): cruciaal fundament voor een succesvolle overname
Bij een bedrijfsovername is de Letter of Intent (LOI), of intentieverklaring, vaak het eerste formele juridisch-inhoudelijke document dat wordt opgesteld. Veel ondernemers zien het als een informele stap, maar onderschatten de juridische en strategische impact. De LOI bepaalt het speelveld voor de rest van het traject. Een slordige of te vrijblijvende LOI kan je in een nadelige positie brengen, nog voordat de onderhandelingen over de finale deal goed en wel zijn begonnen.
Extern ondernemerschap als toetssteen voor de arbeidsrelatie – een stap in de goede richting
In februari 2025 deed de Hoge Raad uitspraak in de veelbesproken Uber-zaak. Daarmee voegde zij opnieuw een belangrijk ankerpunt toe aan het juridische debat over de kwalificatie van arbeidsrelaties: het extern ondernemerschap.
Tot nu toe draaide de discussie vooral om de klassieke elementen gezag, arbeid en loon, maar volgens de Hoge Raad moet ook het gedrag van de werkende buiten de specifieke opdracht serieus meewegen. Centraal staat daarbij de vraag: gedraagt iemand zich als ondernemer in het economisch verkeer?
Due diligence bij overnames: de grootste valkuilen voor ondernemers
Een overname biedt kansen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Een due diligence-onderzoek is daarom essentieel. Iedere koper heeft de verantwoordelijkheid om goed onderzoek te doen naar het bedrijf dat hij wil overnemen. Dit voorkomt verrassingen en minimaliseert juridische, financiële en operationele risico’s. Toch worden belangrijke zaken vaak over het hoofd gezien. Wat zijn de grootste valkuilen en hoe voorkom je ze?
Vertrouwenspersoon verplicht: Wij helpen je uit de brand!
Sinds 1 januari 2024 is een nieuwe wet van kracht die sociale veiligheid binnen organisaties versterkt. Werkgevers met meer dan 10 werknemers zijn verplicht een vertrouwenspersoon aan te stellen. Dit geeft werknemers een veilige manier om ongewenst gedrag op de werkvloer te melden. Wat betekent dit voor jouw organisatie? En hoe zorg je ervoor dat je hier goed op inspeelt?