Terug naar profiel

Blog: Emilie van Empel

Wetsvoorstel arbeidsrelaties

Werknemer of zzp’er? Het is echt niet ingewikkeld!

In deze blog bespreken we het nieuwe wetsvoorstel ‘Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’, belangrijk voor werkgevers. Dit voorstel biedt duidelijkheid over wanneer een arbeidsrelatie als dienstverband gezien wordt, vooral relevant in de gig-economie met veel zzp’ers. Werkgevers moeten nu strenger zijn bij het definiëren van arbeidsrelaties met zzp’ers, inclusief het aanpassen van contracten en evalueren van huidige relaties. De nieuwe wet vraagt meer verantwoordelijkheid van werkgevers.

Zakelijke bespreking over een due diligence-onderzoek bij een bedrijfsovername, met documenten en analyses op tafel.

Due diligence bij overnames: de grootste valkuilen voor ondernemers

Een overname biedt kansen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Een due diligence-onderzoek is daarom essentieel. Iedere koper heeft de verantwoordelijkheid om goed onderzoek te doen naar het bedrijf dat hij wil overnemen. Dit voorkomt verrassingen en minimaliseert juridische, financiële en operationele risico’s. Toch worden belangrijke zaken vaak over het hoofd gezien. Wat zijn de grootste valkuilen en hoe voorkom je ze?

NIS2 uitdagingen en kansen

NIS2: uitdagingen en kansen voor verbeterde cyberbeveiliging in zakelijke dienstverlening

Als ondernemer sta je voor de constante uitdaging om je bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen terwijl je tegelijkertijd voldoet aan steeds strenger wordende regelgeving. Met de lopende veranderingen in de wetgeving en het intreden van de NIS2-richtlijn kan het lastig zijn om goed geïnformeerd te blijven over de gevolgen die hieruit voortvloeien. In deze blog geven we je daarom graag een update over de laatste ontwikkelingen rondom de Network and Information Security Directive 2 (NIS2) en kijken we naar hoe deze richtlijn zowel uitdagingen als kansen biedt voor jouw sector.

vertrouwenspersoon verplicht

Vertrouwenspersoon verplicht: Wij helpen je uit de brand!

Sinds 1 januari 2024 is een nieuwe wet van kracht die sociale veiligheid binnen organisaties versterkt. Werkgevers met meer dan 10 werknemers zijn verplicht een vertrouwenspersoon aan te stellen. Dit geeft werknemers een veilige manier om ongewenst gedrag op de werkvloer te melden. Wat betekent dit voor jouw organisatie? En hoe zorg je ervoor dat je hier goed op inspeelt?

contractmanagement

Slim contractmanagement: voorkom risico’s en bespaar tijd

Contracten vormen de basis van je onderneming. Ze leggen afspraken vast met klanten, leveranciers en partners. Toch zien we vaak dat contracten na ondertekening in een la verdwijnen. Tot er een probleem ontstaat. Vergeten opzegtermijnen, stilzwijgende verlengingen of ongunstige voorwaarden – zonder goed contractmanagement loop je risico’s en laat je kansen liggen.

Veel bedrijven beheren hun contracten versnipperd. Verschillende afdelingen houden elk hun eigen administratie bij, waardoor het overzicht ontbreekt. Belangrijke afspraken raken uit zicht en op cruciale momenten wordt er te laat of verkeerd gehandeld. Dit kost geld, tijd en kan juridische gevolgen hebben.

digitaal ondertekenen

Digitaal ondertekenen: snel, veilig en juridisch waterdicht

Voor ondernemers, beslissers en HR-professionals is efficiënt documentbeheer essentieel. Contracten en andere belangrijke documenten worden steeds vaker digitaal ondertekend. Dat bespaart tijd, voorkomt fouten, biedt juridische zekerheid en is een stuk overzichtelijker. Maar hoe werkt digitaal ondertekenen precies? En hoe zorg je dat het betrouwbaar en rechtsgeldig gebeurt? Hoe maken we dit binnen Blue Legal voor klanten nóg makkelijker en vertrouwelijker?

AI Aansprakelijkheid

AI Aansprakelijkheid: Wie is er verantwoordelijk voor de fouten? (8/8)

De opkomst van kunstige intelligentie (AI) heeft onze wereld getransformeerd, maar heeft ook nieuwe juridische vraagstukken met zich meegebracht. Een van de meest gestelde kwesties is wie er verantwoordelijk is wanneer AI fouten maakt. Wat gebeurt er als AI verkeerde gegevens verwerkt? En belangrijker nog, wie draagt de schuld? In deze blog duiken we dieper in op de AI aansprakelijkheid.

mededelingsplicht en onderzoeksplicht bij fusies en overnames

Unscramble scrambled eggs

In het contractenrecht hebben partijen de verplichting om relevante informatie te verstrekken en te onderzoeken voordat zij een overeenkomst sluiten. Dit speelt een cruciale rol bij fusies en overnames, waar de mededelingsplicht van de verkoper en de onderzoeksplicht van de koper nauw met elkaar verweven zijn. Een goed begrip van deze verplichtingen is essentieel voor een succesvolle transactie en het voorkomen van geschillen.

ontslag OR-lid | ontslag OR

OR & Ontslag: Als de nood aan de man is 7/7

In de eerdere blogs is er al kort ingehaakt op het adviesrecht van de OR. Het adviesrecht speelt ook een rol wanneer er een voorgenomen besluit is om de bestuurder van een organisatie te ontslaan. Belangrijk hierbij is dat het wel dient te gaan om een bestuurder in de zin van de WOR. In veel gevallen is dit de directeur, maar dat is niet altijd het geval. Volgens de WOR is de bestuurder degene die alleen of samen met anderen de hoogste zeggenschap uitoefent bij de leiding van de arbeid. In dat geval kan zo’n persoon niet ontslagen worden zonder eerst advies te hebben gevraagd aan de OR.

Compliance officer

De compliance officer: onmisbaar voor de organisatie!

Wet- en regelgeving verandert continu. Het bijhouden en naleven van deze regels is allang geen optie meer, maar een noodzaak. Waar compliance eerst vrijwillig was, worden veel richtlijnen nu verankerd in Europese wetgeving, zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), de NIS2-richtlijn, de DORA-verordening en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Ook sectorspecifieke wetten, zoals de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), maken compliance steeds complexer. Of je nu een kleine onderneming runt of een groot bedrijf leidt: compliant zijn is essentieel. Maar wat houdt compliance precies in, en wat is de rol van een compliance officer?

escrow-overeenkomst | due diligence | escrow overeenkomst

Escrow-overeenkomst: de zekerheid bij overnames

Bij een overnametraject komen vaak grote financiële en juridische risico’s kijken. Zowel kopers als verkopers willen er zeker van zijn dat gemaakte afspraken worden nageleefd en dat er geen onverwachte problemen ontstaan na het zetten van de handtekeningen. Een veelgebruikte manier om deze risico’s te beperken is door het opstellen van een escrow-overeenkomst. Maar wat houdt zo’n overeenkomst precies in, en hoe werkt dit in de praktijk?

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.