Ga naar onze oplossingen

Risk compliance is tegenwoordig van levensbelang voor organisaties, wat hun omvang, sector of locatie ook is. Het betekent het voldoen aan wet- en regelgeving, het ethische gedrag en de interne beleidslijnen van de organisatie. Blue Legal vertelt meer over de vraagstukken bij risk compliance, wat compliance management is, en de voordelen van compliance.

Waarom is risk compliance belangrijk?

Omdat we steeds meer samenwerken, steeds meer informatie hebben en dit vaak delen is het steeds belangrijker om daarover duidelijke afspraken te maken en zo risico’s te voorkomen, oftewel risk compliance. Deze vraagstukken gaan volgens Blue Legal vooral niet om afwegingen en beslissingen vastleggen die niet nodig zijn die bijvoorbeeld horen bij de vakkundigheid van een bedrijf of werknemer. Risk compliance moet geen last zijn voor de onderneming. Het is wel goed om de regels en afspraken over compliance van te voren vast te leggen, zodat iedereen op de hoogte is.

Nuchterheid en no-nonsense horen voorop te staan. Het gaat niet om de regel, het gaat om het belang dat beschermd moet worden. Dat wordt helaas vaak vergeten. Bij Blue Legal hebben wij dat als compliance specialisten tot de norm verheven. We leggen dat graag persoonlijk uit.

Non-compliance kan leiden tot juridische, financiële en reputatierisico’s en kan de voortleving van het bedrijf in gevaar brengen. Een specialist helpt u verder met de risk compliance van uw organisatie.

Organisaties moeten voldoen aan de geldende wet- en regelgeving van hun activiteiten. Het niet voldoen kan leiden tot risico’s voor de reputatie, boetes, rechtszaken of zelfs gevangenisstraffen voor personeel of de directie. Blue Legal helpt u verder.

Risk compliance is er in vele soorten en maten. De financiële rapporten die organisaties indienen moeten voldoen aan de wettelijke normen en boekhoudkundige principes. Compliance gaat echter ook om vergunningen, subsidies en belastingen. Wanneer een bedrijf normen niet naleeft, kan dat risico’s als gevolg hebben.

Bij non-compliance liggen grote risico’s op de loer, bijvoorbeeld voor de reputatie. Dat kan leiden tot minder vertrouwen bij investeerders, klanten en leveranciers. Zo wordt de waarde van het merk van de organisatie aangetast. Bij goede risk compliance hanteert het bedrijf zakelijke praktijken ethisch en verantwoord, met blijvend vertrouwen van belanghebbenden.

Interne beleidslijnen en procedures zijn nodig zodat al het personeel zich houdt aan de geldende normen en waarden voor het bedrijf, in de omgeving en in samenwerkingen.

Ook voor het MKB

Voor MKB-bedrijven is risk compliance erg belangrijk, omdat ze vaak niet het budget hebben om bijvoorbeeld boetes te betalen door non-compliance. Bovendien is het soms vanuit klanten en leveranciers nodig: zij stellen steeds vaker eisen aan de contractspartij. Een specifieke afdeling opzetten die daarmee bezig is gaat vaak alleen niet. Daardoor loopt het bedrijf risico’s.

Hier komt Blue Legal in beeld: voor veel organisaties zijn wij de Compliance Officer/compliance jurist, waarmee de organisatie volledig ontzorgen. We zorgen al compliance management vanaf een aantal uren per maand.

Wat is compliance management?

Het is voor MKB-bedrijven belangrijk om de eisen van de wet te begrijpen en te regelen dat iedereen in de organisatie dit begrijpt. Compliance kan betrekking hebben op gebieden als financiën, arbeidsrecht, gezondheid en veiligheid en gegevensbescherming. Blue Legal ondersteunt ondernemingen de vereisten rondom compliance management te begrijpen.

Met de bedrijfsprocessen in kaart brengen identificeert het bedrijf mogelijke risico’s. Zo kunnen de processen geoptimaliseerd worden en zo efficiënter werken. Processen die van belang zijn voor compliance moeten meegenomen worden.

Nadat de wet- en regelgeving en de bedrijfsprocessen, is het tijd om een strategie te bepalen. Deze moet worden opgesteld op basis van de resultaten van de analyse van de processen en moet alle nodige maatregelen bevatten om te voldoen aan de relevante wet- en regelgeving. Dit betekent eveneens het identificeren van de risico’s en het opstellen van een strategie om deze risico’s te beperken.

Het is belangrijk om het bedrijfsmanagement te betrekken bij de vraagstukken en inspanningen. Zij moeten het belang van compliance begrijpen en ondersteunen, bijvoorbeeld bij het uitvoeren van trainingen voor het management.

Een compliance-programma kan MKB-bedrijven ondersteunen om de naleving van wet- en regelgeving te waarborgen en zo risico’s te voorkomen. Het kan onder andere trainingen, beleidslijnen interne audits, procedures en risicobeheersingsmaatregelen bevatten. Het is belangrijk om de werknemers op te leiden zodat zij de regels en proceduren begrijpen.

De wet-en regelgeving en de naleving ervan moeten gemonitord en gecontroleerd blijven worden in MKB-bedrijven. Met als reden te beslissen of de strategie effectief is of niet. Dat kan met controles, interne audits en monitoring van geldende risico’s. Bij een afwijking, moet er actie ondernomen worden.

Door te evalueren en de effectiviteit te beoordelen, kan een bedrijf zien of het nodig is wijzigingen aan te brengen. Bijvoorbeeld door andere wetgeving of feedback van personeel of audits.

Risico's omtrent reputatie voorkomen

Compliance is niet alleen een verplichting, maar voor veel organisaties een kans de reputatie te verbeteren en vertrouwen te winnen bij partners. Als een bedrijf zich aan de wet houdt, is het integer en verantwoordelijk bezig en zet het zich in voor de bescherming van het personeel, klanten en het milieu. Risk compliance kan dus leiden tot een toename van klantloyaliteit en nieuwe, zakelijke mogelijkheden.

Compliance is niet eenmalig. Het is een doorlopend proces dat voortdurende inspanningen en toewijding vereist van de organisatie en het personeel. Het is belangrijk om een cultuur te creëren en deze in stand te houden met trainingen, communicatie en beloningssystemen.

De risico's bij uw organisatie

Bedrijven moeten de benadering van compliance altijd toepassen aan de vraagstukken die spelen bij de specifieke bedrijfsactiviteiten, risico’s en omgeving. Compliance is dus altijd op maat. Er is geen standaard-truc, verschillende werkwijzen combineren kan effectief zijn. Blue Legal gaat met u aan de slag voor de beste aanpak voor uw bedrijf.

Waarom een specialist voor risk compliance?

Iedereen lijkt zich op compliance te werken. Echter is voor heel specifieke toepassingen diepgaande inhoudelijke kennis nodig. En belangrijker is de no-nonsense benadering. Juristen en advocaten zijn goed in compliance omdat zij getraind zijn ingewikkelde wet- en regelgeving te begrijpen en toe te passen in verschillende situaties. Risk compliance vereist diepgaand begrip van de wet- en regelgeving die van toepassing is op de activiteiten van een organisatie, en wij hebben de juridische kennis en vooral ook de ervaring om die uitdaging aan te gaan. Schakel Blue Legal in als uw compliance jurist/compliance consultant. Bijvoorbeeld voor onze analytische vaardigheden, schrijfvaardigheid, communicatieve vaardigheden, probleemoplossend vermogen en jaren aan ervaring.

Duidelijkheid over de kosten

Als specialist speelt Blue Legal een belangrijke rol bij het waarborgen van compliance, maar er moeten meer partijen bij betrokken zijn. Een multidisciplinair team is belangrijk, met bijvoorbeeld ook compliance officers/compliance juristen, financiële professionals, IT-specialisten en andere belanghebbenden. Zo wordt echt effectief compliance management gerealiseerd. Wij voeren een Legal Scan voor uw organisatie uit. Met deze compliance audit bekijken onze specialisten de belangrijkste punten en risico’s in uw bedrijf. Mogelijke tekortkomingen of valkuilen komen to ter sprake. Zo weet u welke actie u moet ondernemen.

Ons Compliance & Legal Team heeft, met een team van specialisten achter zich, alle deskundigheid in huis om een  gespecialiseerde, efficiënte en proactieve aanpak te gebruiken.

En komt het onverhoopt toch tot een conflict? Dan staat ons litigation team klaar om uw belangen en die van uw bedrijf te verdedigen. Meer weten over no-nonsense, heldere inrichting van uw risk compliance en uitleg over wat compliance management is? Jan Gerrit Kroon vertelt u er alles over.

Jan Gerrit Kroon

25+ jaar ervaring op het gebied van Compliance

j.g.kroon@blue-legal.nl
+31 (0) 76 521 35 36
Linkedin

Laatste blogs gerelateerd aan compliance

DPIA, waarom is het belangrijk?!

Een DPIA, wat is het precies? Wanneer wordt het uitgevoerd? Wat houdt het in de praktijk in? In feite bevat het een uitgebreide beschrijving van de gegevensverwerking en het proces en beoordeelt het de noodzaak en evenredigheid van een verwerking.

Blue Legal: Denken in oplossingen

Alleen als je je echt specialiseert, kun je de beste zijn. En dat kan alleen als je je vak ook echt leuk vindt. Blue Legal bestaat uit specialisten. Met plezier in hun werk. Specialisten, advocaten en juristen met oog voor de mens. Dat maakt ons anders.

De wereld, en dus ook uw markt, verandert razendsnel. Continu! Voorop lopen, beter zijn, winnen vraagt om focus en lef. Wij ondersteunen onze klanten daarbij. Onze waarde ligt tegenwoordig niet in wat we weten, maar wat we met onze specialistische kennis en ervaring voor u kunnen doen.

Lees meer over ons

Neem vrijblijvend contact met ons op

+31 (0) 76 521 35 36
Direct bellen
office@blue-legal.nl
Direct mailen
Verlengde Poolseweg 40, 4818 CL Breda (NL)
Routebeschrijving openen
Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.