Out of the Blue: Compliance, lastig en saai?!

Het nieuwe jaar is begonnen, een jaar waarin u het woord Compliance steeds meer voorbij gaat horen komen. We kunnen u alvast verklappen: er gaat veel nieuws aankomen. Thema’s als cybersecurity, duurzaamheid en privacy-compliancy zullen net als in 2022 hot topics zijn, nothing new op dat gebied dus. Wat wel nieuw is deze maand, is de NIS2-richtlijn. Deze richtlijn bevat nieuwe regels voor bedrijven over netwerk- en informatiebeveiliging. Inhoudelijker dan dit gaan we nu niet worden hoor, meer inhoudelijk nieuws leest u volgende maand weer. Good to know is wel dat duurzaamheid een onderwerp gaat zijn dat u veel terug gaat horen komen dit jaar. We naderen 2030 tenslotte sneller dan u denkt. Duurzaamheid glijdt als compliance thema door in verschillende onderdelen van uw organisatie. Duurzaam ondernemen is dan ook niet meer weg te denken uit het beleid van bedrijven. Heeft u ook al duurzaamheidsdoelstellingen geïmplementeerd binnen uw organisatie? Gelukkig kunnen wij u hier volledig in ontzorgen de komende tijd! Lees maar snel verder.

Het belooft nog wat te gaan worden op gebied van compliant werken, compliance checks en risk compliance het komende jaar. Het gaat actueler dan ooit worden, des te meer reden om een specialist in de arm te nemen die up-to-date is van de allerlaatste ontwikkelingen. Maar zoals wij al zeiden; met inhoudelijke kennis zullen wij u vandaag niet lastigvallen. Maar, wie durft er nu nog te zeggen dat compliance saai is?! 😉

Een nieuw compliance gezicht bij Blue Legal?!

Ook wij merken dat de behoefte aan meer informatie over deze compliance onderwerpen leeft onder onze klanten. Het aantal adviesvragen vanuit klanten over het compliant inrichten van de organisatie is flink toegenomen. Wij hebben er onze handen vol mee. Dat is de reden waarom onze nieuwste collega Genevieve Bol team Blue Legal per 1 januari is komen versterken. Voornamelijk op de incasso en debiteurenbeheer, maar ook voor compliance draait zij haar hand niet om. Zij zal onze specialist Anne Peters daar dan ook in gaan ondersteunen. Overtuigen waarom compliance steeds belangrijker wordt is niet ons doel van deze blog. Wat wel nodig is, is het bieden van verduidelijking over wet- en regelgeving. Wet- en regelgeving bevatten vaak algemeen omschreven verplichtingen en voor bedrijven is het dan ook niet altijd 1-2-3 duidelijk wat nou precies van hen verwacht wordt, en daar kunt u ons dan ook weer voor inschakelen. Wel zo handig, toch?

Compliance in onze praktijk

Een voorbeeld; want, wij geven u altijd graag een kijkje in onze eigen keuken. Waarom de NIS2-richtlijn en cybersecurity/informatiebeveiliging zo belangrijk zijn zullen we kort toelichten door middel van een hulpvraag die vorig jaar bij ons binnenkwam. U ziet ze vast vaak voorbijkomen, de berichten over organisaties die slachtoffer zijn van een ransomware aanval en waar dus een groot datalek is geweest. Als u deze berichten leest, denkt u waarschijnlijk altijd, oh dat overkomt ons niet, wij hebben onze data beveiliging tiptop in orde. Juist ja, met u denken veel organisaties er zo over. Maar ook al heeft u uw beveiliging nog zo goed in orde, cybercriminelen worden steeds sluwer en slimmer, zo kan uiteindelijk ook uw organisatie slachtoffer worden van cybercriminaliteit, zoals een ransomware-aanval of phishing. Onze privacy specialisten hebben in de zomer van 2022 een grote organisatie bijgestaan die, helaas, getroffen werd door een ransomware-aanval. Dit was een groot project waar zorgvuldigheid, efficiëntie en vooral transparantie naar betrokken partijen erg belangrijk was. Laten dit nu net de kernwaardes van ons team vol specialisten zijn! Uiteindelijk is het project succesvol afgerond, heeft de autoriteit persoonsgegevens geen nader onderzoek gestart en waren ze uiterst tevreden met de manier waarop de organisatie is om gegaan met het datalek.
De belangrijkste les hierbij is: zorg dat uw organisatie de procedures en protocollen met betrekking tot privacy goed op orde heeft. Mocht u slachtoffer worden van een datalek, is een zorgvuldige afhandeling, aan de hand van duidelijk beschreven procedures, the key om het zonder kleer scheuren op te lossen.

Compliant blijven met de hulp van onze specialisten

Kunt u het allemaal nog bijhouden na al deze compliance voorbeelden? En bent u ondertussen al van gedachte veranderd? Compliance is wat ons betreft allesbehalve saai. Maar ja, dat kunnen wij als ‘inhoudelijke mensen’ makkelijk zeggen. Compliance veranderd razendsnel, dit maakt het voor veel mensen naar idee een lastig onderwerp. Als organisatie moet u in een rap tempo bijhouden welke nieuwe verplichtingen erbij komen. Heeft u dit niet in kaart loopt u het risico dat u te laat bent met de implementatie van nieuwe regels en bent u non-compliant.
Er zijn dan een hoop toezichthoudende autoriteiten die op de stoep kunnen staan. Klinkt heftig, maar met de hulp van onze specialisten zullen wij u laten zien dat het zo gebeurd is om wel compliant te worden, en belangrijkste: compliant blijft! Wij zorgen dat u zich niet bezig hoeft te houden met die ‘vervelende en ingewikkelde’ inhoudelijke kennis. Dat zullen wij voor u doen, en u volledig ontzorgen. Hoe fijn klinkt dat?! Met slecht één belletje vertellen onze specialisten u vrijblijvend meer.

Hulp of advies nodig? Onze specialisten denken met u mee, een telefoontje kost niets! Blue Legal denkt graag met u mee.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!