Terug naar profiel

Blog: Mariëtte Corbeij-Beukers

Wetsvoorstel arbeidsrelaties

Werknemer of zzp’er? Het is echt niet ingewikkeld!

In deze blog bespreken we het nieuwe wetsvoorstel ‘Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’, belangrijk voor werkgevers. Dit voorstel biedt duidelijkheid over wanneer een arbeidsrelatie als dienstverband gezien wordt, vooral relevant in de gig-economie met veel zzp’ers. Werkgevers moeten nu strenger zijn bij het definiëren van arbeidsrelaties met zzp’ers, inclusief het aanpassen van contracten en evalueren van huidige relaties. De nieuwe wet vraagt meer verantwoordelijkheid van werkgevers.

ICT en privacy 2025 NIS2-richtlijn privacywetgeving AI Act compliance dataminimalisatie hybride IT beveiliging

ICT en privacy in 2025: dit gaat er veranderen!

In 2025 krijgen organisaties te maken met belangrijke veranderingen op het gebied van ICT en privacy. De eisen rond informatiebeveiliging en dataverwerking worden aangescherpt, terwijl digitale innovaties zoals kunstmatige intelligentie (AI) steeds verder ingeburgerd raken. Deze ontwikkelingen vragen om een toekomstgerichte aanpak. In deze blog bespreken wij de belangrijkste trends die u niet mag missen.

Arbeidsrecht 2025 | veranderingen arbeidsrecht 2025

Arbeidsrecht in 2025: vooruitlopen op veranderingen

De arbeidsmarkt staat niet stil, en 2025 brengt grote veranderingen met zich mee op het gebied van arbeidsrecht. Van strengere regels voor schijnzelfstandigheid tot nieuwe eisen rondom hybride werken en concurrentiebedingen: er komen uitdagingen én kansen aan. Hoe kun je als ondernemer voorbereid blijven? In deze blog lees je alles over de trends in het arbeidsrecht in 2025 en wat je nu al kunt doen om vooruit te lopen.

verkoop bedrijf

Essentiële stappen bij de verkoop van je bedrijf (1/5)

Het verkopen van je bedrijf is een van de belangrijkste beslissingen voor elke ondernemer. Of het nu gaat om het realiseren van winst, het veiligstellen van de oude dag, het vrijmaken van tijd om die wereldreis te gaan maken of gewoon een nieuwe weg inslaan, een goede voorbereiding is essentieel. De verkoop van een bedrijf brengt financiële, juridische, fiscale en strategische aspecten met zich mee. In deze blog bespreken we de belangrijkste aandachtspunten en stippen we een aantal zaken aan die vanuit juridisch perspectief nodig zijn om een succesvolle bedrijfsoverdracht te realiseren.

reorganisatie

Reorganisatieplan: opnieuw mensen aannemen 9/9

In dit laatste deel van onze blogserie over reorganisaties bespreken we een belangrijk onderwerp dat na afloop van het reorganisatieproces kan spelen: wederindiensttreding. Wanneer een werknemer die tijdens de reorganisatie ontslagen is, opnieuw in dienst treedt, gelden er strikte regels. Dit proces wordt beheerst door de wederindiensttredingsvoorwaarde. Maar wat houdt deze precies in, en wanneer mag een ontslagen werknemer terugkeren naar de onderneming?

M&A trends 2025 | bedrijfsovername | topics m&A

Vooruitblik op M&A in 2025: Dé topics en trends

In 2025 wordt het M&A-landschap sterk beïnvloed door technologische innovaties, nieuwe regelgeving en veranderende marktdynamiek. Ondernemingen  moeten zich voorbereiden op kansen én uitdagingen. Blue Legal biedt strategisch en juridisch advies om bedrijven te ondersteunen bij complexe transacties. Hieronder verkennen we de belangrijkste trends en juridische aandachtspunten voor M&A in 2025.

reorganisatie

Reorganisatieplan: beëindiging van het dienstverband 8/9

Dit is het op één na laatste deel van onze blogserie over reorganisaties. In deze blog bespreken we de drie ontslagroutes die mogelijk zijn binnen de reorganisatie regels. Het beëindigen van de arbeidsrelatie met boventallige werknemers kan op drie manieren:

Met een schriftelijke instemming van de werknemer.

Via een vaststellingsovereenkomst (VSO), oftewel beëindiging met wederzijds goedvinden.

Door toestemming van het UWV of de Ontslagcommissie.

De eerste route, schriftelijke instemming van de werknemer, is eenvoudig: zodra de werknemer schriftelijk instemt met het ontslag, is de opzegging compleet. In deze blog richten we ons daarom op de tweede en derde ontslagroute, die vaker worden gebruikt en meer toelichting behoeven.

Wet VBAR | Schijnzelfstandigheid | Handhavingsmoratorium | Compliance-tips

Veranderingen in de zzp-wereld voor werkgevers: wet VBAR, einde handhavingsmoratorium en essentiële compliance-tips

In een snel veranderende arbeidsmarkt staan veel werkgevers voor nieuwe uitdagingen, vooral rondom het werken met zzp’ers. Op dit moment is de meest ingrijpende ontwikkeling de invoering van de Wet VBAR en het einde van het handhavingsmoratorium van de Belastingdienst. Deze ontwikkelingen hebben grote gevolgen voor de manier waarop werkgevers omgaan met zzp’ers. In sectoren zoals zorg, bouw, onderwijs, kinderopvang, beveiliging, sport, cultuur, en de rijschoolbranche is het risico op schijnzelfstandigheid bijzonder groot.

aandeelhoudersconflict oplossen | aandeelhouders

Aandeelhoudersconflicten: herken, voorkom en los op!

Als ondernemer wilt u dat uw bedrijf succesvol groeit, maar wanneer er meerdere aandeelhouders zijn, en deze niet op één lijn zitten, kan dit uw hele bedrijf ontwrichten. Verschillen in visie of belan-gen kunnen leiden tot conflicten die de bedrijfsvoering verstoren en de groei belemmeren. Daarom is het van groot belang om aandeelhoudersconflicten snel te herkennen en op te lossen.

AI-bot op uw website: Kansen of risico’s?!

Heeft u onze AI-assistent Donna al ontmoet? Steeds meer bedrijven gebruiken AI-bots zoals Donna. Ze bieden 24/7 service, besparen kosten en verhogen de efficiëntie. Maar AI brengt ook juridische risico’s met zich mee. Wie is verantwoordelijk als een bot een fout maakt? Hoe beschermt u de privacy van uw gebruikers? In deze blog bespreken we de voordelen en de valkuilen. Heeft uw organisatie hier al iemand voor aangesteld? Of wordt dit nog niet goed geregeld? Ontdek wat u moet doen om AI effectief én veilig in te zetten, net als wij met Donna.

reorganisatie

Reorganisatieplan: herplaatsingsplicht 7/9

In dit deel van onze blogserie over reorganisaties bespreken we het onderwerp herplaatsing. Elke werkgever die een reorganisatie uitvoert, krijgt te maken met deze verplichting. Volgens de geldende reorganisatie regels is de werkgever verplicht om de mogelijkheden tot herplaatsing van boventallige werknemers te onderzoeken. Maar wat houdt deze herplaatsingsplicht precies in, en wat wordt er van werkgevers verwacht?

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.