In 2025 wordt het M&A-landschap sterk beïnvloed door technologische innovaties, nieuwe regelgeving en veranderende marktdynamiek. Ondernemingen moeten zich voorbereiden op kansen én uitdagingen. Blue Legal biedt strategisch en juridisch advies om bedrijven te ondersteunen bij complexe transacties. Hieronder verkennen we de belangrijkste trends en juridische aandachtspunten voor M&A in 2025.
WHOA: Vloek of zegen?
De Wet homologatie onderhands akkoord (WHOA) is op 1 januari 2021 in werking getreden. Deze wet biedt bedrijven de mogelijkheid om schulden te herstructureren. Dit door middel van een bindend akkoord voor alle schuldeisers en aandeelhouders. Voorheen was het voor ondernemingen moeilijk om buiten faillissement of surseance van betaling schulden te saneren. Zelfs één tegenstribbelende crediteur kon een herstructurering in de weg staan. Het via kort geding overhalen van dergelijke crediteuren bood ook geen enkele garantie van succes. Om het reorganisatievermogen van bedrijven te vergroten is de WHOA ingevoerd.
OOTB: Grote klant failliet. Altijd uw geld kwijt?!
Veel bedrijven, waaronder GO Sharing en Scotch & Soda, kampen met financiële problemen en faillissementen, wat een uitdaging vormt voor hen en hun toeleveranciers, die vaak blijven zitten met onbetaalde rekeningen en juridische problemen. Een recente casestudie toont aan hoe onze specialisten in faillissementszaken effectief blijven en klanten kunnen ondersteunen.
Zelf faillissement aanvragen voor je BV: De stappen en overwegingen in tijden van financiële uitdagingen (2/3)
Financiële problemen kunnen zich opstapelen en de dreiging van schuldeisers die met een faillissement zwaaien, werpt een donkere schaduw over je onderneming. Soms lijkt een faillissement toch uiteindelijk onvermijdelijk. In dat geval rijst de vraag of u het nog kunt voorkomen en zo niet, hoe u het faillissement van uw BV kunt aanvragen. In deze blog nemen we u mee met in de stappen en een aantal belangrijke overwegingen bij het aanvragen van uw eigen faillissement en ook hoe u zichzelf daarin juridisch kunt laten bijstaan.
Out of the Blue: waarom kennis delen?
Kennis delen. Dat doen we tijdens onze seminars en sparring sessies, maar natuurlijk in onze blogs en in-house presentaties bij klanten. En vaak krijgen we dan die vraag. Ook van con-collega’s. “Waarom doen jullie dat?” en “Dat kost toch omzet?’.
De reden is eenvoudig: het is altijd ons uitgangspunt dat we met onze klanten samenwerken. En samenwerken gaat makkelijker als iedereen zoveel mogelijk dezelfde taal spreekt.
De management BV
Wanneer je als directeur-grootaandeelhouder in de situatie terecht komt dat je een manager wil aanstellen…
Payment period for large companies shortened
The payment period is shortened; an amendment in the law has reduced the payment term that large companies must observe towards ‘MKB’ (SMEs) from 60 to 30 days.
Wat zijn de voordelen van een raamcontract?
Wanneer uw onderneming met enige regelmaat producten uit dezelfde productgroep of van dezelfde leverancier inkoopt, kan het interessant zijn om de inkoopbehoeften samen te voegen. Het is namelijk bepaald niet efficiënt om tientallen keren per jaar dezelfde of vergelijkbare orders aan één en dezelfde leverancier te sturen. Die praktijk stroomlijnen kan via een afroepcontract of via een raamcontract. Het verschil tussen deze twee overeenkomsten zit hem in de flexibiliteit van de orders.
De kracht van een bierviltje?!
Bij het aangaan van een overeenkomst wordt vaak direct gedacht aan lange stukken tekst in onbegrijpelijke taal en met kleine lettertjes. Echter hoeft dit niet altijd zo te zijn. Wanneer is er sprake van een rechtsgeldige overeenkomst en wanneer bent u als onderneming of als persoon gebonden aan een overeenkomst?
Kun je aansprakelijkheid uitsluiten in de algemene voorwaarden?
Aansprakelijkheid kan leiden tot hoge schadeclaims. Daar zit je als ondernemer niet op te wachten.…