garanties en vrijwaringen bedrijfsovername

De deal is pas rond als de risico’s zijn afgedekt: garanties en vrijwaringen uitgelegd

Bij een bedrijfsovername draait het niet alleen om de handtekening onder de deal. De echte risico’s komen vaak pas daarna aan het licht: claims van derden, verborgen schulden of fiscale verrassingen.
Als koper wil je die risico’s kunnen verhalen. Maar als verkoper wil je niet jarenlang aansprakelijk blijven. Daarom zijn garanties en vrijwaringen onmisbaar in de koopovereenkomst. Ze regelen de toebedeling van risico’s tussen koper en verkoper.

Wat zijn garanties?

Garanties zijn uitspraken van de verkoper over de toestand van de onderneming. Denk aan:

  • de juistheid van de jaarrekening en overige financiële stukken,
  • het beschikken over alle benodigde vergunningen en licenties,
  • het ontbreken van juridische geschillen,
  • het volledig en correct hebben nageleefd van de toepasselijke wet- en regelgeving.

Blijkt achteraf dat een garantie niet klopt, dan kan de koper – onder voorwaarden – schade verhalen op de verkoper. Die voorwaarden die de verkoper beschermen zijn onder andere tot wanneer na de bedrijfsoverdracht een claim kan worden ingediend, een claim-mitigatiebepaling met een gepast drempelbedrag en “basket”, en een maximale aansprakelijkheidslimiet van bijvoorbeeld 40% van de koopprijs.
Garanties vormen de brug tussen het boekenonderzoek en de deal. Ze leggen het geschetste beeld van de over te dragen onderneming contractueel vast. En er zijn gevolgen als dat beeld onjuist blijkt.

Wat doen vrijwaringen?

Vrijwaringen gaan een stap verder. Daarmee staat de verkoper garant voor een concreet risico dat al bekend was, of bekend is geworden na het due diligence-onderzoek, bijvoorbeeld een lopende belastingcontrole of een sluimerend juridisch geschil.

De koper laat de deal doorgaan ondanks dat risico, maar de verkoper draait op voor de gevolgen als het werkelijkheid wordt. Zo kan de deal doorgaan, zonder onnodige risico’s voor de koper. En de verkoper houdt controle over zijn aansprakelijkheid.

Zorg als koper voor verhaalsmogelijkheden voor eventuele garantie- en vrijwaringsclaims

Het draait niet alleen om wat er is afgesproken, maar ook dat en hoe eventuele claims verhaald kunnen worden. Denk aan:

  • het door koper kunnen verrekenen van claims met een uitgesteld deel van de koopprijs of met een overeengekomen earn out
  • Veiligstelling door een pand- of hypotheekrecht op activa van de verkoper
  • Verkrijgen van verhaalszekerheid door afgifte en ondertekening van een “vermogensinstandhoudingsverklaring” door verkoper.

Zonder contractueel goed vastgelegde verhaalsmogelijkheden loopt de koper kans op schade zonder reële mogelijkheid tot verhaal voor zijn claims.

Onderhandelen met strategie

De juiste balans is essentieel. Een koper die alles wil afdekken, frustreert het proces. Een verkoper die nergens voor wil instaan, roept wantrouwen op.
Goede juridische begeleiding maakt het verschil. Niet alleen in de formulering, maar ook in de strategie en het onderhandelingsproces.

Zo helpen wij

Wij begeleiden zowel kopers als verkopers bij het opstellen en onderhandelen van garanties en vrijwaringen. Helder, praktisch en toegespitst op jouw positie, sector en risicoprofiel.

Wij vertalen juridische complexiteit naar duidelijke afspraken die werken in de praktijk – en standhouden als het erop aankomt. De materie van garanties en vrijwaringen cruciaal in het overnameproces. Laat je dus altijd goed adviseren. Neem hiervoor contact op met onze M&A specialisten.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*