overnames

Overnames in 2022: grote belangstelling voor software en tech.

In de afgelopen jaren is gebleken dat de corona pandemie een andere uitwerking had dan verwacht. Een flinke toename in het aantal overnames van bedrijven, met name in de ICT/Technology branche. Specialist M&A Pricilla Sadhoe vertelt u er alles over.

Dit blijkt uit meerdere statistieken, waaronder het rapport van Global Private Equity Report van Bain & Company. Ook in onze eigen praktijk hebben we gezien dat het merendeel van de transacties plaatsvond in de technologie branche. Denk dan aan ongeveer 2/3e waaronder overnames. Hieruit valt dus op te maken dat investeerders een grote interesse hebben in software en tech. Waarschijnlijk ook met name vanwege het hoger rendement die het oplevert voor deze investeringen. 

Juridische gevolgen vele overnames in IT

Wat betekent dit nu juridisch gezien voor de deal die een verkoper of koper wenst aan te gaan? De compatibiliteit van ondernemingen of juist van verschillende technieken of softwareoplossingen zijn van groot belang bij het aangaan van een investering. Voordat de onderhandelingen starten is het dus belangrijk om in een biedingsbrief of een term sheet een voorbehoud te maken. Dit voor eventuele uitkomsten van een technisch due diligence onderzoek.

Daarna, bij het starten van het due diligence onderzoek, is het dus zaak om het technische due diligence onderzoek in de planning zo ver mogelijk naar voren te halen. Vaak zie je dat men de de financiële due diligence eerst uitvoert en dan de juridische due diligence. Dat laatste kan ongunstig zijn als beide partijen kosten maken om adviseurs voor dit onderzoek in te schakelen. Waarna later bij een technisch due diligence onderzoek blijkt dat de software oplossingen niet compatibel zouden zijn.

Helderheid over kosten overnames

In aanvulling hierop weegt ook mee dat partijen meer helderheid hebben over de kosten van het integreren of migreren van software. Zeker als dit onderzoek in een vroeg stadium van het verkooptraject plaatsvindt. Helderheid over de kosten van integratie of migratie van software brengt mee dat zowel een koper als ook een verkoper aan het begin van het traject voor ogen hebben op welke wijze de deal gestructureerd moet worden. Ook welke investeringen noodzakelijk kunnen zijn.

Meer weten over trends in overnames of advies inwinnen door gespecialiseerde juristen of advocaten op gebied van M&A/bedrijfsovername (en het personeel)? Lees hier onze andere artikelen of neem contact op met een van onze specialisten.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.