Out of the Blue: altijd vuurwerk bij Blue Legal arbeidsrecht

“Nou jullie hebben bij Blue Legal op het gebied van arbeidsrecht zeker niets te doen tegenwoordig? Met zo’n tekort aan personeel wordt er natuurlijk niemand ontslagen en de wet is veel duidelijker dan vroeger natuurlijk?!”   

‘Hmmm, deze directeur is een gelukkig man’ dacht ik bij mezelf, gezegend met managers die veel voor hem regelen!’. Ik begon te vertellen: ‘het tegendeel is waar: er speel enorm veel bij onze klanten. Het tekort aan medewerkers speelt op veel plaatsen een rol, maar er zijn veel meer zaken waar we ons vanuit het arbeidsrecht nu mee bezig houden. Beloning, meer betrokkenheid, flexibilisering, medezeggenschap, overnames maar ook reorganisaties en gewoon ‘ouderwets’ ontslag van niet functionerende medewerkers, het komt allemaal voorbij’. Het bleek dat we ook geadviseerd hadden over de toe te passen salarisverhoging voor 2023. ‘O ja’, zei hij, ‘je begrijpt dat ik dat heb verdrongen.

Blue Legal arbeidsrecht

En het is zo, geen enkele week is hetzelfde, dat is wat ons vak ook zo leuk maakt, al zeggen we het zelf. De onderwerpen lopen uiteen, de ene klant vraagt om het opstellen van een nieuw personeelshandboek, met als toevoeging ‘ff rekening houdend met de generatie Z s.v.p.’ en de andere klant wil advies over de gevolgen van een overname voor het personeel; ‘welke van onze eigen arbeidsvoorwaarden mogen we toepassen bij het personeel dat we hebben overgenomen?’ En ook niet juridische vragen komen veel voor; ‘Welk advies hebben jullie over de communicatie naar werknemers toe?’ Ook dat is een belangrijk onderdeel van de volle breedte van onze arbeidsrecht en HR-praktijk.

En natuurlijk zijn er ook de gewone issues: een vervelende werknemer die de klant eigenlijk wil ontslaan, maar die de vaststellingsovereenkomst niet accepteert. Of de zieke werknemer die niet meewerkt met zijn/haar re-integratie. De vragen rond ontslag op staande voet bij werkweigering of grensoverschrijdend gedrag? Wat doe je dan in zo’n situatie?

De Blue Legal arbeidsrecht specialisten

Vrijwel alles gebeurt bij ons in teamverband, daarin onderscheiden we ons nog steeds van andere specialisten. Ieder project start bij het stellen van vragen om erachter te komen wat de echte achtergrond is en het doel. ‘Waarom werkt de zieke werknemer bijvoorbeeld niet mee, doet deze ‘gewoon’ moeilijk of speelt er meer?’ Iedere situatie vergt een andere aanpak en dus ook ander advies, veelzijdig moet je dus wel echt zijn voor de job op dit niveau. Hoe het juridisch zit kunnen wij u makkelijk vertellen, maar dat is lang niet altijd het enige advies waar het bij blijft. Het advies raakt soms ook andere gebieden. En, de Legal aspecten zijn vaak maar 1 kant van het verhaal. Als de risico’s duidelijk zijn, kan de klant een weloverwogen beslissing nemen.

Dat is in onze ogen toch meer het siervuurwerk, samen met de klant er voor zorgen dat de zaken goed en mooi geregeld zijn!

Onze lopende zaken

Mediation komt ook meer en meer voor, en kost vaak veel meer tijd dan gedacht, zowel voor de manager als voor ons. Ook daarin zijn de belangen vaak groot, niet enkel voor de betrokken manager en medewerker, maar ook voor de uitstraling in de hele organisatie en niet net te vergeten de (dure) ontslagvergoeding. Tegelijkertijd loopt er een ander project bij de Blue Legal arbeidsrecht specialisten waarbij wij de klant begeleiden bij het opzetten, inrichten en opstarten van een nieuw medezeggenschapsorgaan in de organisatie. Ook daar komt HR zelf vaak niet aan toe. Van A tot Z helpen wij de klant verder om werk uit handen te nemen en het in een keer goed in te richten en een positieve start te geven.

Er loopt dan ook nog een kort geding over een overtreding van het concurrentiebeding. Het gaat hierbij om een groot financieel belang omdat een ex-werknemer haar concurrentiebeding heeft overtreden en actief grote klanten van onze klant benaderd. Dat mag nog steeds niet, en stiekem is zo’n kort geding voor ons altijd weer even lekker knallen op het scherp van de snede. Knalvuurwerk voor de verandering: op de zitting lopen de emoties hoog op bij vooral de ex-werknemer. Alle gedrevenheid die zij in haar sales werk legde, komt ook hier goed naar voren. De rechter prikt er door heen, ‘afspraak is afspraak’  en geeft onze klant uiteindelijk gelijk: ondanks alle argumenten en mooie verhalen.

Een kijkje in onze keuken

Door onze internationale klanten, veel met buitenlandse directe en/of aandeelouders, begeleiden we ook veel Hr-managers met specifieke vragen over de verhoudingen en aanpak in Nederland. Maar ook t.a.v. pensioenvraagstukken adviseren wij veel bedrijven, dienstverleners en specialisten. Ook daar komt het soms tot procederen, als de belangen zo groot zijn dat een andere oplossing niet mogelijk is.

En, wat ook altijd doorloopt, zijn de bedrijfsovernames. Dat gaat in deze tijd ook steeds vaker om de factor HRM en dus verdient dat ook daar veel aandacht. Niet alleen m.b.t. de financiële consequenties, maar juist ook ten aanzien van arbeidsvoorwaarden, cultuur en de manier waarop integratie en veranderingen worden aangepakt. Juist daar zijn medewerkers heel gevoelig voor, en dat verandert vaak dus dat wil je als overnemende partij zo goed mogelijk regelen om de goede mensen te behouden.

Dat vereist veel samenwerking met de klant en dat vinden wij, de specialisten van Blue Legal arbeidsrecht nu juist zo verschrikkelijk leuk. Daar halen we onze voldoening uit, dat maakt ons werk bij onze klanten nu juist zo waardevol. Juridisch is het vaak niet heel ingewikkeld (als je het eenmaal weet…), maar de juiste toepassing op het juiste moment met de juiste toon, dat is altijd weer de uitdaging.

Werken anno 2022/2023

En dan, tot slot, wat steeds meer speelt natuurlijk is de andere manier waarop we samenwerken, wat de verschillende medewerkers willen. Ondernemerschap is belangrijker, maar vrijheid, beloning en betrokkenheid en waardering ook. Dat vereist soms een andere inrichting van de organisatie. Meer vrijheid, andere vormen van beloning, financiële participatie van medewerkers, aantrekkelijker worden als Werkgever zodat medewerkers bij u willen werken in plaats van bij de concurrent. Dat gaat niet meer veranderen, en zal alleen nog maar belangrijker worden.

Kijk, om toch maar even bij deze tijd van het jaar te blijven, dat laatste is geen knalvuurwerk, maar heel mooi siervuurwerk. En ook dat vinden we nu juist ook leuk!

Kortom: niets rustig aan, er is genoeg te doen! Dat zag onze directeur nu ook. ‘Maar’, vraagt hij toch enigszins aarzelend, ‘dat nieuwe beloningssysteem in januari invoeren gaan we toch wel redden, he?’. We konden hem geruststellen, ‘met een strakke samenwerking en goed teamwork redden we dat prima. Zet de bubbels maar klaar voor iedereen, daar kunnen ze ook lekker mee knallen’.

Zoals u al leest zijn onze Blue Legal arbeidsrecht specialisten overal op voorbereid. Aarzel dus zeker niet om al uw vragen te stellen, groot of klein. Contact kunt u altijd vrijblijvend opnemen. Denk jij een goede aanvulling te zijn op ons team? Bekijk dan snel onze vacature Bedrijfsjurist Arbeidsrecht.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!