Bij fusies en overnames staat pensioen als onderwerp niet altijd bovenaan de agenda. Dit is opvallend omdat pensioen verstrekkende financiële gevolgen kan hebben. In deze blog nemen Jurgen van Asten en Margot Verhoeven u mee in de verschillende aandachtspunten en risico’s.
Boekenonderzoek / “due diligence”
Voor de verkoper en koper is het belangrijk om te weten wat de uitgangspositie is bij het verkennen van de mogelijkheden van een fusie of overname (M&A) en dat geldt ook voor pensioen. Wat zijn de vragen die u hierbij moet stellen?:
- Welke pensioenverplichtingen neemt u wel of niet mee over?
- Zijn er manieren om onder de verplichtingen uit te komen?
- Zijn alle werknemers correct aangemeld?
- Wat zijn de pensioenafspraken met de werknemers en zijn deze ook altijd nageleefd?
- Bestaat er een risico op een onvoorziene pensioenclaim (vanuit bijvoorbeeld een verplichtgesteld bedrijfstakpensioenfonds of vanuit een werknemer)?
- Wat houdt de financiële verplichting precies in?
Pensioenrisico’s: verplichtingen en verborgen schulden
In pensioenverplichtingen kunnen mogelijk schulden verborgen zitten. Een koper kan gemakkelijk te veel voor een onderneming betalen als niet duidelijk is hoe hoog de pensioenrisico’s zijn. Daarnaast kan de koper na de aankoop bijvoorbeeld verkeerde stappen richting een pensioenfonds zetten met grote financiële gevolgen, zonder dat de koper zich hiervan bewust is. Denk hierbij aan de communicatie met betrekking tot een eventuele verplichtstelling en discussies die daar wellicht in het verleden al over gevoerd zijn. Pensioenclaims zijn vrijwel altijd hoge claims en daarop zit niemand te wachten.
Pijnpunten ontdekken en afdekken met een specifieke pensioenvrijwaring
Door middel van het boekenonderzoek in de due diligence-fase kunnen eventuele pijnpunten ontdekt worden. Indien er bijvoorbeeld voor het pensioen sprake is van een verplichtstelling, maar de koper deze verplichtstelling niet heeft, kan dit voor problemen in de uitvoering zorgen. Rechtspraak bepaalt dat de koper in dat geval eenzelfde pensioenregeling moet arrangeren voor het personeel, met terugwerkende kracht. Maar het kan ook zo zijn dat uit het boekenonderzoek blijkt dat een groep “freelancers” achteraf bezien net als de gewone werknemers recht had op pensioenopbouw. Alleen de algemene, gebruikelijke pensioengaranties dekken het financiële pensioenrisico dan niet af. Een specifieke, goed geformuleerde pensioenvrijwaring is dan echt een vereiste om pensioenclaims te kunnen afwentelen.
Kortom; bij fusies en bedrijfsovernames is het uitermate belangrijk om tijdens het boekenonderzoek ook over het onderwerp pensioen goed inzicht te krijgen in alle risico’s en gevolgen (voor het personeel). En om die met sluitende pensioengaranties en een goed geformuleerde pensioenvrijwaring af te dekken. Kunt u daar wel wat advies bij gebruiken? Aarzel niet om contact op te nemen met een van onze specialisten op het gebied van pensioen en overnames.
Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!
Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!
Blog reactie
"*" geeft vereiste velden aan