OOTB: 2023, jaar van transformatie en vooruitgang!

Het afgelopen jaar is allesbehalve saai geweest. Er zijn veel ontwikkelingen geweest. Ook voor organisaties. En ook op juridisch vlak. Van technologische ontwikkelingen tot aan duurzaam ondernemen. Van de opkomst van AI zoals ChatGPT tot aan het nieuwe pensioenstelsel. We kunnen het zo groot of klein maken als wat: de impact is groot. Zoals u van ons gewend bent houden wij u op de hoogte, kort en bondig. De belangrijkste juridische trends 2023 belichten we nog een keer, zodat u weet wat u te doen staat in 2024!

De impact van ChatGPT

2023 was het jaar waarin ChatGPT zich ontpopte als een baanbrekende technologie. Waar we begin dit jaar nog niet precies wisten wat AI voor ons zou gaan betekenen kunnen veel bedrijven nu stiekem niet meer zonder. Het heeft niet alleen de manier veranderd waarop bedrijven met klanten communiceren, maar ook nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor automatisering en ook efficiëntie op de werkvloer.

Doorbraak in duurzaam ondernemen

Duurzaamheid werd dit jaar een centraal thema voor bedrijven. De overgang naar groenere praktijken en duurzame strategieën heeft een ongekende impuls gegeven aan zowel milieubescherming als bedrijfsinnovatie. Hoe de vlag er nu bij hangt? Vanaf 2024 moeten meer ondernemingen gaan rapporteren over wat zij doen en nog denken te bereiken op het gebied van milieu, maatschappij en governance. Als kers op de taart dient een onderneming tevens tekst en uitleg te geven over doelen die niet zijn behaald in het voorgaande jaar.

Zzp’ers vs. Werknemer: Flexibiliteit vs. stabiliteit

De keuze tussen zzp’er zijn of in dienst zijn werd in 2023 nog relevanter. Mede door het nieuwe wetsvoorstel: ‘Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’. De balans tussen de vrijheid van zelfstandig ondernemerschap en de zekerheid van een vaste baan bleef een belangrijk aandachtspunt voor professionals. Wat betekent het nieuwe wetsvoorstel voor u als werkgever? Het zal meer duidelijkheid bieden, maar vereist ondertussen ook meer verantwoordelijkheid.

Informele overeenkomsten: juridisch perspectief

Bij het aangaan van een overeenkomst wordt vaak direct, helaas, gedacht aan lange stukken tekst. Onbegrijpelijke taal en kleine lettertjes. Echter hoeft dit niet altijd zo te zijn. De vereisten voor een rechtsgeldige overeenkomst zijn namelijk een stuk minder gecompliceerd dan u zou denken! Zo gaat bijvoorbeeld het gerucht dat het eerste contract van Elvis Presley met het International Hotel door zijn manager op een servetje is opgeschreven. Als dat destijds kon, kunnen er nu ook afspraken worden vastgesteld op een bierviltje.. 😉

Toename in faillissementen

Helaas ook minder leuke dingen. Neem bijvoorbeeld het aantal faillissementen dat enorm is gestegen. De stijging van het aantal faillissementen in 2023 benadrukte het belang van juridische voorbereiding en financieel beheer. Dit hebben wij ook bij klanten gezien. De kracht van Blue Legal zit hem daar in het out-of-the-box denken. En daar zijn wij trots op! Ook hierbij hebben wij een hoop ellende weten te voorkomen.

Dus: nog te doen!

Genoeg gebeurt dus in het afgelopen jaar. Van de dynamiek in de arbeidsmarkt tot de vooruitgang in technologie en duurzaamheid. En dat is natuurlijk niet alles, er gebeurt nog veel meer. De wereld is altijd in beweging, en wij dus ook, zodat u goed geïnformeerd bent en een voorsprong heeft. . Wij helpen u verder om u te laten doen waar u écht goed in bent: uw vak. Laat ons als vakidioten ons ding maar doen 😉 Ook in 2024!

Wij varen op dezelfde koers verder. En hopen dat u met ons meevaart!

Namens het gehele team van Blue Legal willen wij u fijne feestdagen en een zorgeloos 2024 wensen.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.