Ga naar onze oplossingen

Binnen bedrijven worden regelmatig persoonsgegevens gehanteerd en verwerkt. Dit is een gevoelige kwestie die uiterste zorg en beveiliging vereist. Toch zijn er veel partijen die erop uit zijn om toegang te verkrijgen tot deze gegevens. Online data wordt de laatste jaren steeds belangrijker en vereist hierdoor meer cybersecuritybeveiliging. Om bedrijven, binnen de Europese Unie, verantwoordelijk te houden voor de beveiliging van de gegevens van hun cliënten heeft de Europese Unie eerder een nieuwe richtlijn vastgesteld, de NIS2-richtlijn. Momenteel wordt de NIS2 vertaald naar Nederlandse wetgeving voordat deze richtlijn ook in Nederland van toepassing zal zijn. Wat deze richtlijn inhoudt en wat de bijbehorende verplichtingen zijn, zullen wij verder op ingaan.

Waarom NIS2 belangrijk is voor uw organisatie

De NIS2-richtlijn, als vervolg en uitbreiding op de oorspronkelijke NIS-richtlijn, vergroot aanzienlijk zowel de vereisten als het toepassingsgebied. Dit impliceert dat nu een breder scala aan bedrijven, inclusief dat mogelijk van u, als essentieel of belangrijk wordt aangemerkt binnen de digitale infrastructuur van de EU. Bijgevolg is het naleven van deze richtlijn niet enkel een wettelijke verplichting; het is tevens een unieke kans. Door aan deze wet- en regelgeving te voldoen, versterkt u uw cyberweerbaarheid aanzienlijk. Bovendien biedt dit een platform om het vertrouwen van zowel klanten als partners in uw digitale operaties te vergroten. De NIS2-richtlijn benadrukt de cruciale rol die cybersecurity speelt in het hedendaagse zakelijke landschap.

Specifieke sectoren onder de loep bij NIS2

NIS2 richt zich op sectoren die cruciaal zijn voor de economie en het maatschappelijk welzijn, waaronder:

  • Categorie 1: energie, vervoer, bankwezen, infrastructuur voor de financiële markt, gezondheidszorg, drinkwater, afvalwater, digitale infrastructuur, beheer van ICT-diensten, overheid, ruimtevaart
  • Categorie 2: post- en koeriersdiensten, afvalstoffenbeheer, vervaardiging, productie en distributie van chemische stoffen, productie, verwerking en distributie van levensmiddelen, vervaardiging, digitale aanbieders, onderzoek

Elke sector heeft zijn unieke uitdagingen en vereisten onder NIS2, en ons team van experts staat klaar om een sectorspecifieke benadering te bieden die past bij uw bedrijfsbehoeften.

Blue Legal: uw partner in cyberveiligheid

Ons team biedt uitgebreide ondersteuning en deskundig advies op maat:

  • Risicoanalyse: We beginnen met een evaluatie, gericht op de specifieke risico’s binnen uw organisatie en uw specifieke sector.
  • Implementatie van best practices die voldoen aan de NIS2-vereisten en het integreren we deze best practices in uw cyberbeveiligingsstrategie.
  • Doorlopende monitoring: Naast het helpen implementeren van de nodige wijzigingen, bieden we doorlopende monitoring. Dit om uw cyberweerbaarheid te versterken.
  • Training en bewustwording: Uw personeel is uw eerste verdedigingslinie. Wij zorgen voor opleidingen om het bewustzijn en de kennis over cyberveiligheid binnen uw organisatie te verhogen.

Versterk de cyberbeveiliging van uw organisatie!

Als gevolg de NIS2-richtlijn zijn er tal van verplichtingen en regels waaraan bedrijven moeten voldoen om hun niveau van cybersecurity te versterken. Om u nu al voor te bereiden op deze aankomende wet- en regelgeving, adviseren wij om alvast de nodige maatregelen te treffen. Het is daarbij raadzaam om een jurist te raadplegen die gespecialiseerd is op het gebied van Privacy & ICT-recht en kennis heeft van de NIS2-richtlijn.

Samen met u bouwen we aan een veilige digitale toekomst voor uw bedrijf!

Laatste blogs gerelateerd aan NIS2

NIS2 richtlijn cyberbeveiliging

De nieuwe NIS2 richtlijn: een must voor cyberbeveiliging

Binnen en tussen bedrijven worden veel (persoons)gegevens gedeeld. Dit vraagt om een zorgvuldige- én optimale beveiliging van data. Derden kunnen (onbevoegd) toegang verkrijgen tot uw data. Een toenemend gebruik van online data vereist een hoger niveau van cybersecuritybeveiliging. Dit is een belangrijk aandachtspunt voor de EU en om ervoor te zorgen dat bedrijven binnen de lidstaten hiervoor hun verantwoordelijkheden nemen heeft de EU eind 2022 de NIS2 (Network and Information Security Directive) richtlijn aangenomen.

NIS2 uitdagingen en kansen

NIS2: uitdagingen en kansen voor verbeterde cyberbeveiliging in zakelijke dienstverlening

Als ondernemer staat u voor de constante uitdaging om uw bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen terwijl u tegelijkertijd voldoet aan steeds strenger wordende regelgeving. Met de lopende veranderingen in de wetgeving en het intreden van een nieuwe richtlijn omtrent privacy, de NIS-2 richtlijn, kan het als ondernemer vaak lastig zijn om op de hoogte te blijven van de gevolgen die hieruit voortvloeien. In onderstaande blog werpen we een blik op de Network and Information Security Directive 2 (NIS2) en onderzoeken we hoe deze richtlijn zowel uitdagingen als kansen biedt voor uw sector.

cyberbeveiliging NIS2

Versterk uw cyberbeveiliging: praktische tips en naleving van NIS2

Ondernemers worden regelmatig geconfronteerd met het belang van een robuuste cyberbeveiligingsaanpak. In een tijdperk waarin digitale dreigingen voortdurend evolueren, is het handhaven van een hoog niveau van beveiliging essentieel om uw bedrijf te beschermen tegen potentiële aanvallen en datalekken. Met de opkomst van NIS2 (Network and Information Security Directive) wordt het versterken van uw cyberbeveiligingsaanpak nog urgenter dan ooit tevoren.

Blue Legal: Denken in oplossingen

Alleen als je je echt specialiseert, kun je de beste zijn. En dat kan alleen als je je vak ook echt leuk vindt. Blue Legal bestaat uit specialisten. Met plezier in hun werk. Specialisten, advocaten en juristen met oog voor de mens. Dat maakt ons anders.

De wereld, en dus ook uw markt, verandert razendsnel. Continu! Voorop lopen, beter zijn, winnen vraagt om focus en lef. Wij ondersteunen onze klanten daarbij. Onze waarde ligt tegenwoordig niet in wat we weten, maar wat we met onze specialistische kennis en ervaring voor u kunnen doen.

Lees meer over ons

Neem vrijblijvend contact met ons op

+31 (0) 76 521 35 36
Direct bellen
office@blue-legal.nl
Direct mailen
Verlengde Poolseweg 40, 4818 CL Breda (NL)
Routebeschrijving openen
Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!