Heeft u onze AI-assistent Donna al ontmoet? Steeds meer bedrijven gebruiken AI-bots zoals Donna. Ze bieden 24/7 service, besparen kosten en verhogen de efficiëntie. Maar AI brengt ook juridische risico’s met zich mee. Wie is verantwoordelijk als een bot een fout maakt? Hoe beschermt u de privacy van uw gebruikers? In deze blog bespreken we de voordelen en de valkuilen. Heeft uw organisatie hier al iemand voor aangesteld? Of wordt dit nog niet goed geregeld? Ontdek wat u moet doen om AI effectief én veilig in te zetten, net als wij met Donna.
Werknemer of zzp’er? Het is echt niet ingewikkeld!
In deze blog bespreken we het nieuwe wetsvoorstel ‘Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’, belangrijk voor werkgevers. Dit voorstel biedt duidelijkheid over wanneer een arbeidsrelatie als dienstverband gezien wordt, vooral relevant in de gig-economie met veel zzp’ers. Werkgevers moeten nu strenger zijn bij het definiëren van arbeidsrelaties met zzp’ers, inclusief het aanpassen van contracten en evalueren van huidige relaties. De nieuwe wet vraagt meer verantwoordelijkheid van werkgevers.
De “No re-export to Russia Clausule” in contracten: Een must voor uw organisatie!
Vanaf 20 maart 2024 is het voor EU-bedrijven verplicht om in bepaalde contracten een “No re-export to Russia Clausule” op te nemen. Deze maatregel maakt deel uit van de EU-sancties tegen Rusland en is bedoeld om de omzeiling van deze sancties tegen te gaan. Indien exporteurs zich niet houden aan de eisen omtrent het opnemen van de No-Russia Clausule, kan dit tot gevolg hebben dat er boetes worden opgelegd of in sommige gevallen zelfs sprake is van een strafbaar feit. Dit wilt u voorkomen.
AI Aansprakelijkheid: Wie is er verantwoordelijk voor de fouten?
De opkomst van kunstige intelligentie (AI) heeft onze wereld getransformeerd, maar heeft ook nieuwe juridische vraagstukken met zich meegebracht. Een van de meest gestelde kwesties is wie er verantwoordelijk is wanneer AI fouten maakt. Wat gebeurt er als AI verkeerde gegevens verwerkt? En belangrijker nog, wie draagt de schuld? In deze blog duiken we dieper in op de AI aansprakelijkheid.
Auteursrecht en AI: Wie bezit de rechten?
In de moderne wereld van technologie en creativiteit komen kunstmatige intelligentie, AI en auteursrecht steeds vaker samen. AI-systemen worden steeds geavanceerder en zijn in staat om zelfstandig content te genereren. Dit kan variëren van teksten en afbeeldingen tot aan muziek en video’s en zelfs het bouwen van websites. Deze ontwikkelingen brengen interessante vragen met zich mee over wie de eigenaar is van de gegenereerde content en welke rechten daaraan verbonden zijn.
ZZP-wet uitgesteld: kunnen zzp’ers en ondernemers voor nu rustig ademhalen?
De invoering van de ‘Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden” (VBAR) is weliswaar uitgesteld maar de belastingdienst vervult gewoon haar werk en heeft nu een duidelijk plan neergelegd over hoe ze gaat handhaven. Dat is nodig, want ook de huidige wet en rechtspraak is al heel duidelijk voor de meeste situaties’.
Out of the Blue: Dit zijn de voordelen van mediation bij Blue Legal
In de wereld van het ondernemen zijn conflicten soms onvermijdelijk. Als scherpe advocaten en eerlijke juristen weten wij als geen ander wat de impact daarvan kan zijn. We hebben in Nederland een heel goed rechtsysteem, maar dat kost vaak veel tijd, en ook geld. Mediation kan vaak een passende oplossing bieden. Juist ook in een zakelijke context.
Helaas staat mediation niet bij iedereen even hoog aangeschreven. Wij laten u het tegendeel zien!
De juridische kaders van AI binnen onze organisatie
Als organisatie streven we voortdurend naar innovatie en efficiëntie. Een van de manieren waarop we dit bereiken, is door het gebruik van Artificial Intelligence (AI) in verschillende aspecten van onze organisatie. Maar terwijl we de voordelen van AI omarmen, is het van cruciaal belang dat we ervoor zorgen dat onze implementatie in overeenstemming is met de relevante wet- en regelgeving.
De ‘ZZP-wet’: nu al belangrijk!
De Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties (Wvba): Wat elke werkgever nu al moet weten!
Onze arbeidsrechtspecialisten zien dagelijks hoe belangrijk het is voor werkgevers om op de hoogte te blijven van veranderingen in het arbeidsrecht. In 2025 komt er zoals u weet een ingrijpende wetswijziging. Die brengt nu al grote veranderingen met zich mee. Vooral omdat al bestaande criteria uit de rechtspraak in deze wet zijn verwerkt en de rechtspraak er al op vooruit loopt.
Nieuw in 2024: de vertrouwenspersoon & Blue Service
Werkgevers opgelet: per 1 januari 2024 is een nieuwe wet van kracht, gericht op het versterken van sociale veiligheid binnen de werkomgeving. Deze wet, die bedrijven met meer dan 10 werknemers verplicht stelt tot het aanstellen van een vertrouwenspersoon, wil de mogelijkheid bieden aan elke werknemer om vertrouwelijk om te gaan met ongewenste situaties op de werkvloer. Ergens is het natuurlijk triest dat dit nodig is, maar uit onderzoek blijkt dat er grote behoefte aan is.