Terug naar profiel

Blog: Jan Gerrit Kroon

extern ondernemerschap

Extern ondernemerschap als toetssteen voor de arbeidsrelatie – een stap in de goede richting

In februari 2025 deed de Hoge Raad uitspraak in de veelbesproken Uber-zaak. Daarmee voegde zij opnieuw een belangrijk ankerpunt toe aan het juridische debat over de kwalificatie van arbeidsrelaties: het extern ondernemerschap.

Tot nu toe draaide de discussie vooral om de klassieke elementen gezag, arbeid en loon, maar volgens de Hoge Raad moet ook het gedrag van de werkende buiten de specifieke opdracht serieus meewegen. Centraal staat daarbij de vraag: gedraagt iemand zich als ondernemer in het economisch verkeer?

AI Aansprakelijkheid

AI Aansprakelijkheid: Wie is er verantwoordelijk voor de fouten? (8/8)

De opkomst van kunstige intelligentie (AI) heeft onze wereld getransformeerd, maar heeft ook nieuwe juridische vraagstukken met zich meegebracht. Een van de meest gestelde kwesties is wie er verantwoordelijk is wanneer AI fouten maakt. Wat gebeurt er als AI verkeerde gegevens verwerkt? En belangrijker nog, wie draagt de schuld? In deze blog duiken we dieper in op de AI aansprakelijkheid.

ontslag OR-lid | ontslag OR

OR & Ontslag: Als de nood aan de man is 7/7

In de eerdere blogs is er al kort ingehaakt op het adviesrecht van de OR. Het adviesrecht speelt ook een rol wanneer er een voorgenomen besluit is om de bestuurder van een organisatie te ontslaan. Belangrijk hierbij is dat het wel dient te gaan om een bestuurder in de zin van de WOR. In veel gevallen is dit de directeur, maar dat is niet altijd het geval. Volgens de WOR is de bestuurder degene die alleen of samen met anderen de hoogste zeggenschap uitoefent bij de leiding van de arbeid. In dat geval kan zo’n persoon niet ontslagen worden zonder eerst advies te hebben gevraagd aan de OR.

Arbeidsrecht 2025 | veranderingen arbeidsrecht 2025

Arbeidsrecht in 2025: vooruitlopen op veranderingen

De arbeidsmarkt staat niet stil, en 2025 brengt grote veranderingen met zich mee op het gebied van arbeidsrecht. Van strengere regels voor schijnzelfstandigheid tot nieuwe eisen rondom hybride werken en concurrentiebedingen: er komen uitdagingen én kansen aan. Hoe kun je als ondernemer voorbereid blijven? In deze blog lees je alles over de trends in het arbeidsrecht in 2025 en wat je nu al kunt doen om vooruit te lopen.

Wet VBAR | Schijnzelfstandigheid | Handhavingsmoratorium | Compliance-tips

Veranderingen in de zzp-wereld voor werkgevers: wet VBAR, einde handhavingsmoratorium en essentiële compliance-tips

In een snel veranderende arbeidsmarkt staan veel werkgevers voor nieuwe uitdagingen, vooral rondom het werken met zzp’ers. Op dit moment is de meest ingrijpende ontwikkeling de invoering van de Wet VBAR en het einde van het handhavingsmoratorium van de Belastingdienst. Deze ontwikkelingen hebben grote gevolgen voor de manier waarop werkgevers omgaan met zzp’ers. In sectoren zoals zorg, bouw, onderwijs, kinderopvang, beveiliging, sport, cultuur, en de rijschoolbranche is het risico op schijnzelfstandigheid bijzonder groot.

AI-bot op uw website: Kansen of risico’s?!

Heeft u onze AI-assistent Donna al ontmoet? Steeds meer bedrijven gebruiken AI-bots zoals Donna. Ze bieden 24/7 service, besparen kosten en verhogen de efficiëntie. Maar AI brengt ook juridische risico’s met zich mee. Wie is verantwoordelijk als een bot een fout maakt? Hoe beschermt u de privacy van uw gebruikers? In deze blog bespreken we de voordelen en de valkuilen. Heeft uw organisatie hier al iemand voor aangesteld? Of wordt dit nog niet goed geregeld? Ontdek wat u moet doen om AI effectief én veilig in te zetten, net als wij met Donna.

grensoverschrijdend gedrag werkvloer

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer: Communicatiestrategieën voor een veilige werkomgeving (2/5)

Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer, waaronder intimidatie, discriminatie, en ander ongepast gedrag, vormt een grote uitdaging voor elke organisatie. Een heldere en effectieve communicatiestrategie is essentieel om dit probleem aan te pakken, het bewustzijn te vergroten en een veilige werkomgeving te bevorderen. In deze blog van de blogreeks over grensoverschrijdend gedrag worden belangrijke stappen gegeven over het communiceren over grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie.