OR & Ontslag: Als de nood aan de man is 7/7

In de eerdere blogs is er al kort ingehaakt op het adviesrecht van de OR. Het adviesrecht speelt ook een rol wanneer er een voorgenomen besluit is om de bestuurder van een organisatie te ontslaan. Belangrijk hierbij is dat het wel dient te gaan om een bestuurder in de zin van de WOR. In veel gevallen is dit de directeur, maar dat is niet altijd het geval. Volgens de WOR is de bestuurder degene die alleen of samen met anderen de hoogste zeggenschap uitoefent bij de leiding van de arbeid. In dat geval kan zo’n persoon niet ontslagen worden zonder eerst advies te hebben gevraagd aan de OR. Dit is het laatste deel (7/7) van onze blogreeks over medezeggenschap. In de komende artikelen verkennen we verder hoe medezeggenschap zowel de belangen van de werknemers als de ondernemer kan versterken en bijdragen aan het succes van de onderneming.

Ontslag van een OR-lid: Kan dat zomaar?

Leden van de OR (of van de personeelsvertegenwoordiging) genieten ontslagbescherming. Zo bepaalt de wet dat een OR-lid niet mag worden benadeeld of ontslagen omdat hij/zij in de OR zit. Het benadelingsverbod geldt ook voor voormalige leden, voor personen die op de kandidatenlijst stonden of voor de mensen die het initiatief hebben genomen om de OR op te richten. In een aantal gevallen mag een OR-lid wel worden ontslagen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer er sprake is van een dringende reden, tijdens faillissement, wanneer arbeidsplaatsen komen te vervallen wegens bedrijfseconomische redenen of bijvoorbeeld tijdens de proeftijd van de medewerker.

Uitsluiting van een OR-lid

Er bestaat een mogelijkheid om een OR-lid uit te sluiten van alle of bepaalde werkzaamheden van de OR. Dit kunnen zowel de ondernemer als de OR verzoeken aan de kantonrechter. Een ondernemer kan dit enkel verzoeken indien een OR-lid het overleg van de OR met de ondernemer ernstig belemmert. De OR kan dit enkel verzoeken indien de werkzaamheden van de OR ernstig worden belemmerd door een OR-lid.

Let wel op dat het OR-lid eerst moet worden gehoord voordat het pad naar de rechter wordt bewandeld. In praktijk is vaak te zien dat de bedrijfscommissie eerst om advies en bemiddeling wordt gevraagd.

Dit is de laatste blog in de reeks ‘Inspraak kan lonen’. Wil je meer weten over medezeggenschap, klik dan hier om onze Blue Paper Medezeggenschap te raadplegen. Bij vragen helpen onze specialisten je graag!

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.