Moeders wil is niet altijd wet!
Het komt wel vaker voor: de moeder neemt een beslissing op centraal niveau en de OR’en van de dochterondernemingen willen er iets van vinden. Kan dit wel?
In sommige gevallen kan de OR ook iets vinden van de beslissing van een moeder. Dit is het geval wanneer een besluit van de moeder rechtstreeks ingrijpt in de onderneming van de dochter. Het besluit van de moeder kan in dat geval toegerekend worden aan de dochter. Daarnaast kan de OR van de dochter ook iets vinden wanneer uit feiten en omstandigheden volgt dat de moeder ten opzichte van de dochter een positie inneemt die haar stelselmatig een zodanig invloed op de besluitvorming binnen de dochter geeft, dat men kan zeggen dat de moeder eigenlijk ook de onderneming van de dochter in stand houdt. Hier kan bijvoorbeeld sprake van zijn wanneer de moeder besluit twee dochterondernemingen te laten fuseren.
Hoe zit het dan met internationale moeders?
Ook een OR van een in Nederland gevestigde dochter mag advies uitbrengen of instemming verlenen wanneer de internationale moeder een besluit wil nemen die ingrijpt in de onderneming van de dochter. Hiervoor gelden dezelfde regels als hierboven genoemd: heeft de beslissing van de internationale moeder ingrijpende gevolgen voor de dochter, dan komen er bepaalde rechten toe aan de OR van de dochteronderneming. Om wat voor soort beslissingen gaat het dan? Vaak gaat het om beslissingen die betrekking hebben op fusies, overnames (M&A) of reorganisaties. Maar andere voorbeelden, zoals wijziging van arbeidsvoorwaarden zijn niet uitgesloten!
Dit is de zesde blog in de reeks ‘Inspraak kan lonen’. Wilt u meer weten over medezeggenschap, klik dan hier om onze Blue Paper Medezeggenschap te raadplegen. Bij vragen helpt Blue Legal u graag!
Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!
Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!
Blog reactie
"*" geeft vereiste velden aan