Wat gebeurt er als een moederbedrijf een strategische beslissing neemt die gevolgen heeft voor een dochteronderneming? Mag de ondernemingsraad (OR) van de dochter zich daarover uitspreken? In dit zesde deel van onze blogreeks over medezeggenschap gaan we in op de juridische en praktische aspecten van medezeggenschap in dit soort situaties.
Wanneer heeft de OR inspraak?
De OR van een dochter kan betrokken zijn als een besluit van de moeder directe gevolgen heeft voor de dochteronderneming. In dat geval wordt het besluit van de moeder toegerekend aan de dochter. Daarnaast kan de OR rechten hebben als de moeder structureel invloed uitoefent op de bedrijfsvoering van de dochter. Dit speelt bijvoorbeeld bij besluiten over fusies van dochterondernemingen. Het gaat hierbij niet om incidentele, maar om ingrijpende en stelselmatige bemoeienis van de moeder.
En hoe zit het met internationale moederbedrijven?
De positie van een OR verandert niet als het moederbedrijf in het buitenland gevestigd is. Ook in dat geval heeft de OR rechten als een besluit van de internationale moeder ingrijpende gevolgen heeft voor de dochteronderneming in Nederland. Dit is geregeld in de Wet op de ondernemingsraden (WOR), die deze situaties onder dezelfde regels laat vallen.
Hoe werkt dit in de praktijk?
Het kan lastig zijn om te bepalen of een beslissing van een moederbedrijf directe gevolgen heeft voor de dochter en dus onder het advies- of instemmingsrecht van de OR valt. Dit vereist een analyse van:
- De aard van het besluit – Is het een strategisch besluit van de moeder of een operationele beslissing van de dochter?
- De gevolgen voor de dochter – Zijn deze gevolgen ingrijpend, zoals verlies van banen of een grote wijziging in de bedrijfsvoering?
- De invloed van de moeder op de dochter – Is de invloed incidenteel of structureel van aard?
In veel gevallen is een zorgvuldige interpretatie van de WOR nodig om te bepalen of de OR in actie kan komen. Hierin speelt communicatie tussen de moeder, de dochter en de OR een belangrijke rol.
Wat levert medezeggenschap op?
Een goed functionerende OR draagt bij aan evenwichtige besluitvorming en kan waarde toevoegen aan de strategische keuzes van een onderneming. Door tijdig betrokken te worden, kan de OR knelpunten signaleren en oplossingen aandragen die zowel de belangen van werknemers als die van de onderneming dienen.
Dit is het zesde deel van 7 van onze blogreeks over medezeggenschap. Meer weten over medezeggenschap? Raadpleeg dan onze Blue Paper Medezeggenschap. Zijn er vragen of behoefte aan advies? Onze specialisten helpen je graag verder!
Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!
Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!
Blog reactie
"*" geeft vereiste velden aan