Waarom een OR? Inspraak loont! 1/7

“Langzamerhand wordt erkend, dat de arbeider het recht heeft om zijn stem te laten horen en gehoord te worden over de verschillende aangelegenheden, welke de onderneming betreffen, waarin hij werkzaam is.”

Voorgaande zin werd bij de invoering van de eerste Wet op de ondernemingsraden (WOR) in 1950 uitgesproken. In de loop der jaren is deze doelstelling verder uitgebreid en werden de belangen van de ondernemer ook meegenomen.

Hoe dient medezeggenschap zowel de werknemer als de ondernemer?

In de WOR wordt genoemd dat een Ondernemingsraad (OR) ingesteld wordt in het belang van het goed functioneren van de onderneming in al haar doelstellingen. Daarnaast noemt de wet ook dat een OR wordt ingesteld voor het overleg met en vertegenwoordiging van de in de onderneming werkzame personen. Daarmee kunnen we zeggen dat medezeggenschap belangrijk is voor zowel de ondernemer als de werknemers.

Aan de kant van de werknemers kan inspraak leiden tot meer tevredenheid, aangezien werknemers in de OR zich mogen uitlaten over diverse juridische kwesties binnen de onderneming. Op die manier kunnen zij invloed uitoefenen. Tevredenheid zorgt weer voor een hogere prestatie, zoals is gebleken uit verschillende sociaalwetenschappelijke onderzoeken. Dat is uiteraard weer positief voor de onderneming. Daarnaast kunnen werknemers met nieuwe inzichten komen wanneer zij de gelegenheid krijgen zich te uiten over bepaalde besluiten van de ondernemer. Werknemers kunnen namelijk makkelijker vanuit hun positie de effecten van besluiten op werknemers beoordelen.

De OR en de ondernemer zijn geen vijanden, maar kunnen samen een mooie bijdrage leveren aan de onderneming. Inspraak kan dus lonen!

Dit is de eerste blog in de reeks ‘Inspraak kan lonen’. Wilt u meer weten over medezeggenschap, klik dan hier om onze Blue Paper Medezeggenschap te raadplegen. Bij vragen helpt Blue Legal u graag!

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!