smart contract

Smart contract: oppassen of gewoon écht slim?

Een digitaal contract of smart contract; het is inmiddels geen vreemde eend in de bijt meer. Het komt steeds vaker voor dat de grotere partijen werken met digitale contracten. Denk daarbij aan de ‘smart contracts’ of de ‘Ricardian contracts’. In dit blog zet specialist ondernemingsrecht (advocaat voor bedrijven) en M&A Pricilla Sadhoe de plus- en minpunten voor u op een rijtje.

Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van zo’n digitaal contract?

En nog belangrijker: wat gaat er veranderen aan de huidige ‘traditionele’ contracten waar ondernemers en juristen aandacht voor moeten hebben?

Het ‘traditionele’ papieren contract is momenteel nog de meest gebruikte contractsvorm. De reden hiervan is dat het gemakkelijker is om op te stellen en aan te passen. Ook niet onbelangrijk: om de bepalingen op maat te maken voor de concrete situatie of beoogde situatie.

Dit leidt er echter wel toe, dat er meer interpretatievrijheid ontstaat omtrent de uitleg van deze op maat gemaakte bepalingen. Dit omdat keuzes van woorden, zinsneden en formuleringen behoorlijk variëren.

Waarom zien we dan toch een trend naar het smart contract?

Digitale contracten kunnen voor de grotere bedrijven, maar ook voor de gestandaardiseerde processen goed van toepassing zijn. Zeker vanuit een kostefficiënt perspectief. Immers neemt dit minder tijd in beslag en kan dit in een aantal gevallen ertoe leiden dat omzet verhoogd wordt.

Hierbij moet opgemerkt worden dat er verschillende vormen van digitale contracten zijn.

Smart Contract

De eerste variant is een ‘smart contract’. Een dergelijk contract is in feite een software waarin ‘waarden’ (zoals aflevering van een product en een betaling) zijn opgenomen. Deze software zorgt ervoor dat op het moment van levering van de prestatie, er automatisch betaling plaatsvindt.

Het nadeel is hiervan dat bij een foutieve levering van een product het bedrag al uitbetaald is. Denk bijvoorbeeld aan een gebrekkig product of een verkeerd aantal. De rechtspositie van de partij die alsnog nakoming wenst volgens de afgesproken wijze is daarmee zwakker omdat betaling reeds heeft plaatsgevonden.

Een voordeel van een smart contract is dat het vooral meer waarborgen oplevert bij het zakendoen met ‘onbekende’ buitenlandse leveranciers. Het is dan namelijk mogelijk om tegen de relatief lage kosten van een smart contract zaken te doen met een onbekende partij.

Ricardian Contract

De tweede variant is een ‘Ricardian contract’. Dit is simpel uit te leggen als een geregistreerd contract met daaraan verbonden digitale waarden. Een Ricardian contract is ook een vorm van een smart contract, maar niet iedere smart contract is een Ricardian contract. Een Ricardian contract is een digitaal en normaal leesbaar document. Voor andere partijen (denk aan accountants) is het gemakkelijk om de basis waarden snel uit dergelijke contracten vast te stellen.  Ook deze contractsvorm zorgt dus voor een kostenverlaging en een snelle, efficiënte wijze van voor geschillen. Voordeel is dus door registratie dat het document minder vatbaar is voor fraude. Echter is het wel geschikt is voor complexere situaties (in tegenstelling tot de smart contracts in softwares). Een Ricardian contract ziet bovendien op de fase voorafgaand aan de daadwerkelijke overeenkomst. Onder andere door het vaststellen van waardes en codes. Een smart contract ziet met name op de daadwerkelijke prestatie en betaling.

Benieuwd of smart contracts ook binnen uw onderneming waardevol zijn? Neem contact op met een van onze specialisten op gebied van contracten- en ondernemingsrecht.

Wist u ook al van onze Blue Service? Daarbij stelt u al uw vragen en worden al uw contracten onder de loep genomen voor een vast laag bedrag per maand. Óok uw digitale contracten!

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.