Het boetebeding is een graag geziene gast binnen de overname overeenkomst. Men koppelt het aan een non-concurrentiebeding, een relatiebeding of een geheimhoudingsbeding. Erg vriendelijk van aard is het echter niet.
Non-concurrentiebeding en relatiebeding.
Met het non-concurrentiebeding en relatiebeding wil de koper bereiken dat de verkoper geen klanten meeneemt naar een nieuwe onderneming of baan ergens anders.
Geheimhoudingsbeding.
Bij het geheimhoudingsbeding gaat het om het lekken van vertrouwelijke informatie die door een potentiële koper vanwege de overname met de andere partij is gedeeld. Denk daarbij aan bijvoorbeeld bedrijfsgevoelige informatie die voor een duediligenceonderzoek in de dataroom is gedeeld.
Kort geding bij schending boetebeding.
Wanneer een partij zich niet aan deze afspraken houdt kan de andere partij een kort geding starten. Hierin vordert deze staking van handelingen met een straf als dwangsom. Dat is een behoorlijk drukmiddel, maar procederen is prijzig.
Daarnaast kan de wederpartij (een voorschot op) schadevergoeding vorderen. Daarbij kan het lastig zijn om te bepalen hoeveel schade bijvoorbeeld het lekken van vertrouwelijke informatie heeft aangericht. Hoe kwantificeert u dat?
Boetebeding in overname overeenkomst.
Het boetebeding is een kort, snel en goedkoop alternatief voor een kort geding of vordering van schadevergoeding. Dit wordt opgenomen in een overname overeenkomst. De boete is dan direct verschuldigd nadat de overtreding is geconstateerd. Er is geen discussie over de hoogte van de schade. Dit is een vast bedrag, zodat de partij de schade niet apart hoeft te bewijzen. Het is dan aan de overtreder om de kwestie voor te leggen aan een rechter wanneer die het niet eens is met de boeteclausule. Niet degene die is getroffen door de overtreding. Het initiatief ligt dus bij degene die in overtreding is.
Het is verstandig om in de boeteclausule naast een boete per overtreding, een aanvullend boetebedrag op te nemen dat geldt voor elke dag dat de overtreding voortduurt. Zo voorkomt u dat iemand die in overtreding is zijn activiteiten verder zal voortzetten.
Ten slotte loont het om náást het boetebeding op te nemen dat het recht op nakoming en schadevergoeding behouden blijven. Zo fungeert het boetebeding als stok achter de deur, maar kunt u ook hogere schade daarnaast altijd nog claimen.
Wilt u meer informatie over het boetebeding bij een overname overeenkomst? Aarzel niet om contact op te nemen met onze specialist op gebied van overnames en fusies (M&A), Pricilla Sadhoe.
Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!
Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!
Blog reactie
"*" geeft vereiste velden aan