Financiële problemen kunnen zich opstapelen en de dreiging van schuldeisers die met een faillissement zwaaien, werpt een donkere schaduw over je onderneming. Soms lijkt een faillissement toch uiteindelijk onvermijdelijk. In dat geval rijst de vraag of u het nog kunt voorkomen en zo niet, hoe u het faillissement van uw BV kunt aanvragen. In deze blog nemen we u mee met in de stappen en een aantal belangrijke overwegingen bij het aanvragen van uw eigen faillissement en ook hoe u zichzelf daarin juridisch kunt laten bijstaan.
1. Tijdig advies inwinnen: sparren met een juridisch adviseur bij financiële moeilijkheden
Bij ernstige financiële problemen en dreigende schuldeisers is tijdig advies cruciaal. Schuldeisers die dreigen met een faillissement brengen grote onzekerheid met zich mee. Voor je de knoop doorhakt, is het verstandig om vooraf met een juridisch adviseur te sparren. Dit bereidt je voor op een eventueel faillissement en helpt je de juiste stappen te zetten om je financiële situatie te redden.
2. Is een faillissement de enige optie?
De eerste en belangrijkste vraag die je moet stellen is of een faillissement daadwerkelijk de enige optie is. Ondernemers denken vaak dat dit het geval is, maar er zijn meestal andere mogelijke oplossingen die het onderzoeken waard zijn. Het vermijden ervan is vaak in het belang van zowel de vennootschap als de ondernemer. Het is raadzaam om eerst alle mogelijke opties te onderzoeken om je financiële problemen op te lossen.
3. Waarom je eigen faillissement aanvragen?
Indien het uiteindelijk blijkt dat een faillissement de enige weg is en daarmee onvermijdelijk is, kan het in sommige gevallen ook gunstig zijn om zelf het faillissement aan te vragen. Hierdoor behoud je vaak enige controle over het proces. Zoals bijvoorbeeld het bepalen van het moment waarop het faillissement wordt uitgesproken.
4. Heb ik een juridische vertegenwoordiger nodig?
Het aanvragen van je eigen faillissement kan in principe zonder een advocaat of jurist worden gedaan. De rechtbank heeft een handig invulformulier gemaakt voor degenen die zelf het faillissement willen aanvragen. Toch kan het verstandig zijn om een advocaat of jurist kort mee te laten kijken. Elk faillissement is anders, er kunnen bijzonderheden zijn en een advocaat of jurist kan je wijzen op mogelijke risico’s en complicaties.
5. Wat moet ik opsturen?
Het formulier voor het aanvragen van je eigen faillissement begeleidt je stap voor stap bij het verzamelen van de benodigde informatie en documentatie. Het is van belang om te kunnen aantonen dat de vennootschap is “opgehouden te betalen” en dat er “twee of meer schuldeisers zijn”, waarvan één schuld “opeisbaar”. Dit houdt in dat de betalingstermijn van de vordering is verstreken en niet is voldaan.
6. Wanneer wordt het faillissement uitgesproken?
Faillissementszittingen vinden meestal elke dinsdag plaats. De exacte deadlines voor het indienen van je aanvraag kunnen variëren per rechtbank. Over het algemeen geldt dat als de documenten voor het weekend bij de rechtbank binnen zijn, de griffie de eerstvolgende dinsdag zal inplannen voor behandeling. Het verloop van een faillissementszitting kan verrassend snel zijn, soms wordt het faillissement binnen enkele minuten uitgesproken.
7. Na het faillissement: wat nu?
Zodra het faillissement is uitgesproken, wordt de volledige zeggenschap over de BV overgedragen aan de curator, die door de rechtbank wordt benoemd. Dit betekent dat het gehele vermogen van de vennootschap wordt ‘bevroren’, en de bestuurder zal te maken krijgen met de aangewezen curator. De curator neemt de administratie over, regelt ontslagen als er werknemers zijn, onderhandelt met de bank en zal gedurende het faillissement veel vragen stellen. Afhankelijk van het faillissement kan het proces complex en ondoorzichtig zijn, wat het juist belangrijk maakt om vooral vooraf goed geïnformeerd te zijn.
Het zelf aanvragen van het faillissement van je BV is een serieuze stap met aanzienlijke gevolgen. Het is raadzaam om grondig onderzoek te doen en professioneel advies in te winnen om alle mogelijke risico’s te beheersen, inclusief die van potentiële bestuurdersaansprakelijkheid. Een specialist kan helpen bij het analyseren van de situatie en het minimaliseren van dergelijke risico’s. Het is van cruciaal belang om dit proces met de juiste voorbereiding aan te gaan. Zaken die daarbij een rol spelen zijn onder meer:
- Is de financiële administratie volledig op orde?
- Zijn de jaarrekeningen tijdig gedeponeerd?
- Zijn schuldeisers gelijk behandeld?
- Zijn er andere risico’s op bestuurdersaansprakelijkheid?
Conclusie
Daarom is het verstandig om tijdig professionele begeleiding te zoeken en aandacht te besteden aan de timing en voorbereiding wanneer u overweegt het faillissement van je BV aan te vragen. Dit proces is geen lichte beslissing en de gevolgen kunnen aanzienlijk zijn. Wij staan klaar om u te helpen bij dit complexe proces en te zorgen voor een grondige voorbereiding en begeleiding gedurende uitdagende tijden. Wacht dan ook niet af en neem contact op voor meer informatie en advies.
Kortom: Wij hebben alle kennis in huis om u te helpen en adviseren. Heeft u zelf nog verdere vragen over dit onderwerp? Of heeft u hier zelf mee te maken? Neem persoonlijk contact op met een van onze specialisten. Zij zullen u persoonlijk te woord staan en verder helpen.
Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!
Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!
Blog reactie
"*" geeft vereiste velden aan