Werkgever failliet door loondoorbetalingsplicht zieke werknemer?

Onlangs heeft de rechter geoordeeld dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen een grote en kleine werkgever bij een loondoorbetalingsplicht. Zelfs niet als doorbetaling financieel onmogelijk is voor de werkgever.

Wat was er aan de hand? Een werknemer was voor haar eerste werkdag arbeidsongeschikt geworden, de arbeidsovereenkomst was in dit geval direct voor onbepaalde tijd gesloten en er was geen proeftijd overeengekomen. Hierdoor kon de werkgever niets anders dan voldoen aan haar re-integratie- en loondoorbetalingsplicht. Echter was de werkgever niet verzekerd voor de gevolgen van ziekte van een werknemer waardoor dit een erg zware financiële last werd. Werkgever stapte naar de rechter met het verzoek om de arbeidsovereenkomst te ontbinden (e-, g-, of h-grond). De rechter kon hier echter niet aan meewerken omdat er een opzegverbod geldt voor zieke werknemers en daarnaast was er geen andere goede grond aanwezig om de werknemer te ontslaan. De rechter kon niet anders dan oordelen dat de loondoorbetalingsplicht volledig valt in de risicosfeer van de werkgever.

Dit voorbeeld bevestigt maar weer hoe belangrijk is om de risico’s in te schatten en deze in te perken. Heb je daar hulp bij nodig? Dan vertellen wij jou hier graag meer over.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!