Wel of geen arbeidsovereenkomst met een ZZP'er? - Blue Legal

Wel of geen arbeidsovereenkomst met een ZZP’er?

Heeft u ZZP’ers in dienst en staat er in de arbeidsovereenkomst dat jullie niet de bedoeling hebben een arbeidsovereenkomst aan te gaan? Lees dan gauw verder!

Onlangs heeft de Hoge Raad een baanbrekende uitspraak gedaan over de rol van partijbedoelingen bij de vraag of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Voorheen gold namelijk dat partijbedoelingen wél een rol speelden. Mede daarom is er in veel overeenkomsten voor een opdracht een zin te vinden zoals: “Partijen beogen uitdrukkelijk geen arbeidsovereenkomst met elkaar aan te gaan.” Met het recente arrest is er een einde gekomen aan de meerwaarde van deze bepaling. De bedoeling van de partijen zal namelijk niet meer van betekenis zijn, maar er zal enkel worden gekeken naar de voorwaarden in de wet: is er sprake van loon, arbeid en gezag? Of zoals de Hoge Raad het zegt: “Waar het om gaat, is of de overeengekomen rechten en verplichtingen voldoen aan de wettelijke omschrijving van de arbeidsovereenkomst.” Wat partijen onderling bedoeld hebben, doet er niet meer toe.

Zo opmerkelijk is de uitspraak eigenlijk niet. Met name als men kijkt naar de vele pogingen door de overheid om schijnzelfstandigheid terug te dringen. De uitspraak van de Hoge Raad lijkt daarmee perfect aan te sluiten bij deze pogingen. Vooral voor ondernemingen in bijvoorbeeld de zorg- en bouwsector is deze uitspraak relevant, omdat daar nog veel gebruik wordt gemaakt van ZZP’ers. Het is nu nog belangrijker geworden om ervoor te zorgen dat in praktijk de verhouding tussen een zelfstandige en een opdrachtgever niet lijkt op de verhouding tussen een werknemer en een werkgever. Is dit wel het geval, dan zou er zomaar sprake kunnen zijn van een arbeidsovereenkomst en de daarmee aansluitende verplichtingen aan de zijde van de werkgever. Blue Legal adviseert als volgt: Wees daar voorzichtig mee!

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!