Wat te doen met grensoverschrijdend gedrag van een medewerker? - Blue Legal

Wat te doen met grensoverschrijdend gedrag van een medewerker?

RTL realityshows met seksueel overschrijdend gedrag als de Villa, Love Island en Temptation Island zijn aldus de media niet meer van deze tijd. Dat bleek deze week wel, nu RTL al deze programma’s van de buis heeft gehaald. RTL verwijt twee van haar medewerkers er nu van dat zij niet goed zouden hebben gehandeld bij de opnames van het programma de Villa. Zij hadden volgens de programmamaker moeten ingrijpen toen een deelnemer van het programma dergelijk seksueel overschrijdend gedrag vertoonde. Wat doe jij eigenlijk als je een medewerker verdenkt van grensoverschrijdend gedrag?

Waarschijnlijk zul je kort denken aan het geven van een ontslag op staande voet. Gelet op de strenge eisen die gelden voor een ontslag op staande voet (en de grote kans dat de medewerker hier achteraf tegenin komt) zal deze gedachte misschien snel weggaan en worden vervangen door het opleggen van een andere sanctie. Je zult (logischerwijs) in ieder geval  de betreffende medewerker willen schorsen/op non-actief willen stellen. Maar wist je ook dat je in dat geval wel de tijd van de non-actiefstelling ook echt moet gebruiken om een onderzoek te verrichten naar het voorval.

Schorsing/non-actiefstelling/vrijstelling van werkzaamheden eigenlijk ziet dit allemaal op hetzelfde. De werknemer wordt voor enige tijd naar huis gestuurd (met behoud van salaris). Voor het opleggen van een dergelijke sanctie dient echter wel een zwaarwegend belang te bestaan. De werkgever dient daarbij alle belangen van de werknemer in zijn besluitvorming te betrekken. Een non-actiefstelling kan voor een werknemer namelijk ingrijpend zijn. Voor de non-actiefstelling moet met de werknemer behoorlijk overleg zijn gepleegd en de werknemer moet in elk geval op een zorgvuldige wijze gehoord zijn over het voorval. Ook is het belangrijk dat de reden van de non-actiefstelling bij de werknemer bekend is en reeds in een vroeg stadium aan hem/haar is medegedeeld. Tijdens de non-actiefstelling zal aldus een (actief) onderzoek plaats dienen te vinden naar het voorval, dit op een zorgvuldige en objectieve wijze.

Als uit het onderzoek volgt dat er daadwerkelijk een dringende reden voor ontslag op staande voet bestaat, kun je op dat moment na denken over deze (voor de medewerker ingrijpende) vorm van ontslag. Juridische hulp inschakelen bij een non-actiefstelling/ontslag op staande voet is gelet op de risico’s echter altijd enorm belangrijk.

Wij zijn benieuwd wat er uiteindelijk uit het onderzoek van RTL zal komen. Daarna is het afwachten wat RTL met de dienstverbanden van deze medewerkers zal doen.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.