Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen? - Blue Legal

Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen?

Afgelopen week werd er in het nieuws opnieuw aandacht besteed aan Deliveroo als werkgever. Dit keer ging het niet over de arbeidsovereenkomst en CAO, maar over pensioen. Vooral de koppen dat Deliveroo € 640.000 aan premie moet betalen deden het goed. Hoe kan het dat een pensioenfonds zomaar aanklopt bij een werkgever en kan eisen dat er premies afgedragen worden? En is dat terecht?

Het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg heeft zich gemeld bij Deliveroo met de mededeling dat zij onder de verplichtstelling van dit pensioenfonds vallen en daarom verplicht zijn om premies voor haar werknemers te betalen. Die verplichting bestaat in veel branches vanwege de gelijke behandeling. Volgens het Pensioenfonds voldoet Deliveroo aan alle voorwaarden om verplicht aan het fonds deel te nemen: Bezorgers van het bedrijf vervoeren tegen een vergoeding goederen (maaltijden) over de wegen, dit is de kern van de onderneming. 

Deliveroo ziet het anders. Deliveroo ziet zichzelf als een online platform voor restaurants en dat zou de kernactiviteit zijn: een technologiebedrijf. De bezorgdienst is slechts een onderdeel van de marketingstrategie. 

Ook al kun je je als bedrijf niet met een bepaalde branche verenigen en interpreteer je het zelf totaal anders: Dat maakt niet uit voor een Verplichtgesteld bedrijfstakpensioenfonds. De kantonrechter oordeelt dat het pensioenfonds voldoende heeft aangetoond dat het bezorgen van maaltijden wel degelijk de kernactiviteit van Deliveroo is. Het bestelproces, de digitale omgeving en de reclame-uitingen zijn allemaal gericht op het uiteindelijke doel: het bezorgen van maaltijden. 

Het gevolg van deze uitspraak is dat Deliveroo vanaf 2015 (het moment dat zij in Nederland actief zijn geworden) premies moeten betalen. Vanaf november 2017 werkt Deliveroo voor de bezorging met alleen nog maar ZZP’ers. Door die constructie werd begin dit jaar al een streep gezet, ook na november 2017 dienen de overeenkomsten aangemerkt te worden als een arbeidsovereenkomst. Op verzoek van het pensioenfonds zijn deze kwesties uit elkaar gehouden. Het hoger beroep tegen de eerste uitspraak loopt nog en ook tegen deze uitspraak gaat Deliveroo in hoger beroep. 

Ik pleit ervoor dat er meer duidelijkheid komt en dat deze nieuwe en andere manieren van (samen)werken wordt besproken in de politiek in plaats van in een procedure!

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.