reorganisatie

Reorganisatieplan: beëindiging van het dienstverband 8/9

Dit is het op één na laatste deel van onze blogserie over reorganisaties. In deze blog bespreken we de drie ontslagroutes die mogelijk zijn binnen de reorganisatie regels. Het beëindigen van de arbeidsrelatie met boventallige werknemers kan op drie manieren:

  1. Met een schriftelijke instemming van de werknemer.
  2. Via een vaststellingsovereenkomst (VSO), oftewel beëindiging met wederzijds goedvinden.
  3. Door toestemming van het UWV of de Ontslagcommissie.

De eerste route, schriftelijke instemming van de werknemer, is eenvoudig: zodra de werknemer schriftelijk instemt met het ontslag, is de opzegging compleet. In deze blog richten we ons daarom op de tweede en derde ontslagroute, die vaker worden gebruikt en meer toelichting behoeven.

Alle blogs uit de serie bekijken? Klik hier.

Beëindiging met wederzijds goedvinden (de vaststellingsovereenkomst)

Bij een vaststellingsovereenkomst (VSO) maken werkgever en werknemer afspraken over de beëindiging van het dienstverband. Veel sociale plannen verplichten werkgevers om een dergelijke overeenkomst voor te leggen aan boventallige werknemers, en stellen vaak eisen aan de inhoud ervan.

Belangrijke aspecten van een vaststellingsovereenkomst:

  • Schriftelijkheid: De overeenkomst is alleen geldig als deze schriftelijk is opgesteld en door beide partijen is ondertekend (artikel 7:670b lid 1 BW).
  • Bedenktermijn: Werknemers hebben het recht om de VSO binnen 14 dagen na ondertekening te ontbinden. Deze termijn wordt verlengd naar 3 weken als de werkgever de werknemer niet op dit recht wijst.
  • Geen toestemming nodig van het UWV: Wanneer de arbeidsrelatie via een VSO wordt beëindigd, is toestemming van het UWV of de Ontslagcommissie niet nodig.

Een goed opgestelde VSO kan het ontslagproces soepel laten verlopen en juridische complicaties voorkomen.

Ontslag via het UWV of de Ontslagcommissie

Als er geen overeenstemming kan worden bereikt via een vaststellingsovereenkomst, moet de werkgever toestemming aanvragen bij het UWV of de Ontslagcommissie. Dit proces verloopt via de volgende stappen:

  1. De werkgever dient een ontslagaanvraag in bij het UWV of de commissie.
  2. Bij goedkeuring ontvangt de werkgever een ontslagvergunning.
  3. De werkgever heeft vier weken om de arbeidsovereenkomst op te zeggen, met inachtneming van de geldende opzegtermijn.

Mogelijkheid tot beroep bij de kantonrechter

Beroep door de werknemer

Een werknemer kan, na opzegging via een ontslagvergunning, beroep aantekenen bij de kantonrechter. De rechter kan de volgende verzoeken beoordelen:

  • Herstel van de arbeidsovereenkomst.
  • Billijke vergoeding voor de werknemer.

De rechter toetst hierbij op dezelfde gronden als het UWV of de Ontslagcommissie.

Verzoek door de werkgever

In bepaalde situaties kan ook de werkgever naar de kantonrechter stappen. Bijvoorbeeld als het UWV of de Ontslagcommissie weigert een ontslagvergunning te verstrekken. De werkgever kan de rechter verzoeken de arbeidsovereenkomst alsnog te ontbinden.

Wat gebeurt er na de ontslagprocedure?

Na de herplaatsing of het ontslag van boventallige werknemers is de reorganisatie op dit gebied grotendeels afgerond. Toch zijn er enkele zaken die werkgevers niet over het hoofd mogen zien. In de volgende en laatste blog van deze serie gaan we dieper in op de afronding van een reorganisatie en de aandachtspunten die daarbij horen.

Conclusie

Het beëindigen van arbeidsrelaties tijdens een reorganisatie kan op verschillende manieren. Of het nu via een vaststellingsovereenkomst of met toestemming van het UWV gebeurt, het is belangrijk dat werkgevers zorgvuldig en volgens de regels handelen om juridische complicaties te voorkomen.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste ontslagroute of het opstellen van een vaststellingsovereenkomst? Neem contact met ons op voor juridisch advies op maat. Wanneer de boventallige werknemers zijn herplaatst of ontslagen, is de reorganisatie op dit gebied dan helemaal afgerond? In beginsel wel, maar er zijn nog enkele zaken waar nog rekening mee gehouden moet worden. Hier zal in het volgende deel van de serie nog op in worden gegaan.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.