Out of the Blue – Babet Leenders vs. het UWV

Een baanbrekende uitspraak in een zaak voor een klant, tegen het UWV c.q. de minister. En, hoewel het ons vak is, zijn we daar stiekem toch best trots op, ook omdat het een hele principiële rechtsstatelijke uitspraak betreft!

De NOW-regeling

En, de uitspraak heeft gevolgen voor veel bedrijven, wellicht ook voor u. In het kort daarom toch de case. In het begin van de Coronatijd zagen veel bedrijven de omzet dalen. Daarom werd heel snel de u allemaal bekende tijdelijke ‘Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW)’ opgetuigd om werkgevers tegemoet te kunnen komen in de loonkosten. Al snel bleek dat deze regeling erg eigenzinnig kon uitvallen en dat het UWV heel letterlijk en heel beperkt de regeling toepaste. De al heel lang bestaande regels ten aanzien van de verplichtingen en gedragingen van een overheidsorgaan werden aan de kant geschoven ‘gezien de bijzondere situatie’ en argumenten van gelijke strekking.

Babet vs. het UWV

En gelukkig, en ook eindelijk want er is al veel over geprocedeerd, is het UWV en dus de minister nu goed en scherp op z’n plaats gezet! De bestuursrechter heeft onze collega in het beroep bij de rechtbank in het gelijk gesteld en geoordeeld dat er wel degelijk ruimte moet zijn voor redelijke interpretatie en dus maatwerk bij de NOW-regeling(en). Een baanbrekende uitspraak. Lees hem hier: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBZWB:2022:2443. In essentie is geoordeeld is dat het UWV-rekening moet houden met de bijzonderheden in het individuele geval.

In dat geval ging het om de hoogte van loonsom in de referentiemaand. Die gaf een vertekend beeld omdat onze klant in die maand de bonussen over het voorgaande jaar had uitbetaald aan het personeel. Het UWV weigerde daar rekening mee te houden in de trant van ‘daar kunnen we niet aan beginnen’.

Baanbrekend!

En gelukkig, en ook eindelijk want er is al veel over geprocedeerd, is het UWV en dus de minister nu goed en scherp Deze uitspraak biedt voor veel werkgevers kansen! Onze NOW-specialist Babet Leenders en haar collega’s hebben al een groot aantal klanten geholpen om in bezwaar en beroep te gaan tegen dergelijke oneerlijke NOW-besluiten. Is de NOW-vaststelling u ook tegengevallen en vraagt u zich af hoe wij u kunnen helpen met uw bezwaar/beroep? Neem dan contact op met onze NOW-specialist mr. B. Leenders.

Link naar blog: https://blue-legal.nl/arbeidsrecht/now-subsidie-terugbetalen-noway/

Hulp nodig?

Is de NOW-vaststelling u ook tegengevallen en vraagt u zich af hoe wij u kunnen helpen met uw bezwaar/beroep? Neem dan contact op met onze NOW-specialist mr. B. Leenders.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!