NOW-subsidie terugbetalen? NOWay!

De steunmaatregelen van de overheid zijn hot item. Het kabinet wil nog steeds zo veel mogelijk bedrijven die in de kern gezond zijn helpen de crisis door te komen. Momenteel bevinden we ons al in de derde en vierde ronde van de NOW-regeling en recentelijk is er alweer een verlenging van de NOW-regeling, tot eind september 2021, door het kabinet aangekondigd.

Helaas kan het zo zijn dat het UWV beslist dat u bij de uiteindelijke vaststelling een deel van de subsidie of zelfs de gehele subsidie moet terugbetalen. Veel bedrijven hebben of krijgen hiermee te maken. De meeste terugvorderingen vinden plaats omdat het omzetverlies lager blijkt dan eerder door de werkgever was ingeschat. Maar er kunnen ook andere redenen voor een terugbetaling zijn. Voorbeelden hiervan zijn een niet representatieve loonsom (door bijv. incidentele beloningen in de referentiemaand), werknemers die voor de referentiemaand uit dienst zijn gegaan, wijziging van de rechtsvorm, fusies en afsplitsingen in een concernrelatie waardoor het werknemersbestand is veranderd, problemen rondom opvolgend werkgeverschap en problemen met de inlener.

De NOW-steunmaatregel is in de basis een goede regeling, die al veel bedrijven uit de brand heeft geholpen. Maar ook een regeling die in korte tijd is opgesteld en die heel eigenzinnig kan uitvallen. Het is een regeling waaraan (nog steeds) de nodige gebreken en omissies kleven. Als je het niet eens bent met de beslissing van het UWV op de aanvraag tegemoetkoming NOW, dan kun je bezwaar maken. Bezwaar indienen tegen het besluit is gelet op bovenstaande altijd van groot belang! U heeft daarvoor zes weken de tijd. Als u het niet eens bent met het percentage verwacht omzetverlies of de hoogte van de loonsom in de beslissing, dan kan het UWV deze gegevens maar één keer aanpassen.

Heeft u geen idee waar te beginnen? Neem dan contact met ons op en wij helpen u erbij!

Vragen of opmerkingen?

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!