NOW-subsidie terugbetalen? NOWay!

De steunmaatregelen van de overheid zijn een hot item, ook de NOW-subsidie. Het kabinet wil nog steeds zo veel mogelijk bedrijven die in de kern gezond zijn helpen de crisis door te komen. Juni 2021 bevonden we ons in de derde en vierde ronde van de NOW-regeling. Daarbij kwam er alweer een verlenging van de NOW-regeling, tot eind september 2021. Deze werd door het kabinet aangekondigd.

Terugbetaling NOW-subsidie bij het UWV

Helaas kan het zo zijn dat het UWV beslist dat u bij de uiteindelijke vaststelling een deel van de NOW-subsidie of zelfs de gehele subsidie moet terugbetalen. Veel bedrijven hebben of krijgen hiermee te maken. De meeste terugvorderingen vinden plaats omdat het omzetverlies lager blijkt dan eerder door de werkgever was ingeschat. Maar er kunnen ook andere redenen voor een terugbetaling zijn. Voorbeelden hiervan zijn een niet representatieve loonsom (door bijvoorbeeld incidentele beloningen in de referentiemaand), werknemers die voor de referentiemaand uit dienst zijn gegaan, wijziging van de rechtsvorm, fusies en afsplitsingen in een concernrelatie waardoor het werknemersbestand is veranderd, problemen rondom opvolgend werkgeverschap en problemen met de inlener.

De NOW-steunmaatregel

De NOW-steunmaatregel is in de basis een goede regeling die al veel bedrijven uit de brand heeft geholpen. Maar ook een regeling die in korte tijd is opgesteld en die heel eigenzinnig kan uitvallen. Het is een regeling waaraan (nog steeds) de nodige gebreken en omissies kleven. Als je het niet eens bent met de beslissing van het UWV op de aanvraag tegemoetkoming NOW, kun je bezwaar maken. Bezwaar indienen tegen het besluit is gelet op bovenstaande altijd van groot belang! U heeft daarvoor zes weken de tijd. Als u het niet eens bent met het percentage verwacht omzetverlies of de hoogte van de loonsom in de beslissing, dan kan het UWV deze gegevens maar één keer aanpassen.

Heeft u geen idee waar te beginnen? Of heeft u vragen over de NOW-subsudie? Wij helpen u graag verder!
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.