Hoe zit het ook alweer? Alles wat u als werkgever moet weten over betaald ouderschapsverlof! (2/2)

Het ouderschap is een bijzondere periode vol veranderingen en uitdagingen. Om ouders de kans te geven meer tijd door te brengen met hun pasgeboren kind, heeft de overheid het betaald ouderschapsverlof uitgebreid. Maar hoe werkt dit precies en wanneer heeft een medewerker er recht op? Waar we het in de vorige blog hadden over het zwangerschapsverlof, zullen we in deze blog de belangrijke aspecten delen van het ouderschapsverlof.

Soorten verlof

Sinds 2 augustus 2022 hebben beide ouders recht op 9 weken betaald ouderschapsverlof in het eerste levensjaar van hun kind. Dit verlof wordt gedeeltelijk vergoed door het UWV en bedraagt 70% van het dagloon, tot maximaal 70% van het maximum dagloon. Dit extra verlof biedt ouders de mogelijkheid om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie en samen bewuste keuzes te maken over de verdeling van werk en zorg.

Naast het betaald ouderschapsverlof hebben beide ouders recht op onbetaald ouderschapsverlof. Dit verlof is maximaal 26 keer het aantal uren van hun werkweek. De 9 weken betaald verlof die hiervoor worden genoemd zitten hierin. Dit onbetaalde verlof dient in de eerste 8 levensjaren van hun kind te worden opgenomen.

Het ouderschapsverlof staat dus los van het zwangerschaps- en bevallingsverlof. Hier is vaak onduidelijkheid over. Het zwangerschapsverlof is bedoeld voor vrouwen die zwanger zijn en dit wordt opgenomen vóór de bevalling (4-6 weken voor de uitgerekende datum). Het bevallingsverlof begint op de dag na de bevalling en duurt minimaal 10 weken.

Recht op betaald ouderschapsverlof?

Alleen ouders die in loondienst werken hebben recht op het verlof. Werknemers kunnen met hun werkgever in gesprek gaan over hoe ze het verlof willen opnemen. De werkgever kan bij het UWV een aanvraag indienen voor de uitkering, nadat het verlof is opgenomen.

Het is belangrijk om goed met de medewerker af te stemmen wanneer het verlof wordt opgenomen. Het verlof moet 2 maanden voordat het verlof ingaat, worden aangevraagd.
Ook adoptie- en pleegouders hebben recht op het betaalde verlof. Voor elke adoptie- of erkend kind kunnen zij 9 weken betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit geldt voor kinderen onder de 8 jaar, alleen voor het eerste jaar na adoptie of plaatsing.

Regels en voorwaarden:

Er zijn verschillende regels en voorwaarden met betrekking tot ouderschapsverlof:

  • Ouders kunnen betaald verlof opnemen voor kinderen tot 1 jaar.
  • Ouders kunnen onbetaald verlof opnemen voor kinderen tot 8 jaar.
  • Voor elk kind hebben ouders er recht op.
  • Ouders kunnen het verlof opnemen voor meerdere kinderen tegelijk.
  • Zowel vaders als moeders hebben er recht op.
  • Bij een tweeling hebben ouders recht op dubbel ouderschapsverlof.

Als werkgever mag je het verzoek van een werknemer om ouderschapsverlof op te nemen niet weigeren, tenzij het bedrijf door de verdeling van het verlof in de problemen komt. Bijvoorbeeld door problemen in het rooster. Overleg altijd met de werknemer over de verdeling van het verlof.

Ouders kunnen het ouderschapsverlof flexibel opnemen, bijvoorbeeld een aantal uren per dag verdeeld over meerdere weken. Het betaald verlof moet echter worden opgenomen binnen 1 jaar na de geboorte van het kind of binnen 1 jaar na adoptie of plaatsing. Tijdens het ouderschapsverlof blijft de bestaande arbeidsovereenkomst geldig. Als een werknemer ziek wordt tijdens het verlof, blijft het verlof doorgaan zoals gepland. Het opnemen van ouderschapsverlof mag ook geen reden zijn voor ontslag. Hier is wel mogelijk om een werknemer vanwege een andere geldige reden dan de opnamen van het verlof te ontslaan. Dan eindigt het ouderschapsverlof op de eerste dag van de werkloosheid.

Uitzonderingen

Tijdens het ouderschapsverlof bouwt de medewerker geen vakantiedagen op over de uren waarin hij verlof opneemt. Vakantiedagen worden opgebouwd over de uren waarin de werknemer daadwerkelijk werkt. Als je (gedeeltelijk) loon betaalt aan de werknemer tijdens ouderschapsverlof, worden over die uren wel vakantiedagen opgebouwd. Het omgekeerde geldt ook: een werknemer hoeft bij vakantie over de uren van ouderschapsverlof geen vakantiedagen op te nemen.

Als een werknemer geen betaald ouderschapsverlof opneemt of geen gebruik maakt van alle 9 weken, kan de werknemer de weken die hij of zij niet gebruikt alsnog opnemen als onbetaald ouderschapsverlof. De werknemer heeft alsnog recht op 26 keer wekelijkse werkuren tot het kind 8 jaar oud is.
Kortom, het betaald ouderschapsverlof biedt ouders de mogelijkheid om meer door te brengen met hun kind in het belangrijkste jaar van hun leven. Het is een belangrijke ondersteuning voor ouderschap, waardoor ouders beter in staat zijn om werk en zorgtaken in balans te brengen.

Bij vragen zijn onze arbeidsrecht specialisten altijd bereikbaar! Zij bieden altijd een vertrouwelijk, luisterend oor. Neem contact op bij vragen.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.