NOW-subsidie terugbetalen? NOWay is een feit!

Inmiddels heeft de bestuursrechter uitspraak gedaan in één van onze NOW-kwesties. Met een goede afloop: de bestuursrechter stelde onze specialist, Babet Leenders, in het gelijk!
Geoordeeld is dat de terugbetaling van de NOW-subsidie niet klopte vanwege het uitbetalen van bonussen in de referentiemaand. Baanbrekend wat ons betreft! De uitspraak is hier terug te lezen.

Deze uitspraak biedt voor veel werkgevers kansen! Het UWV kan zich definitief niet meer verschuilen achter het argument dat de NOW regeling (de NOW-1 regeling in dit geval) een standaardregeling is en er geen ruimte mogelijk zou zijn voor maatwerk. Nee, het UWV moet in bezwaar (en beroep) wel degelijk rekening houden met aanvullende stukken van de NOW-aanvrager. Deze uitspraak biedt ook kansen voor de vaststelling van de NOW-subsidie o.b.v. latere NOW-regelingen (de regelingen 2 t/m 6).

Vorig jaar schreven we al een blog over het moeten terugbetalen van de NOW-subsidie en het belang van een bezwaar indienen. Deze uitspraak onderstreept dit.

Inhoud kwestie

De onderhavige kwestie ging kort gezegd om het volgende: in de referentiemaand januari 2020 waren er bonussen uitgekeerd door het bedrijf, daarom was deze maand niet representatief. De mogelijkheid tot aanpassing van de loonsom is expliciet benoemd in de brief van de minister aan de voorzitter van de Tweede Kamer van 22 maart 2021. Er had bij de vaststelling volgens de rechter dus rekening moeten worden gehouden met de variabele beloningen.
Het UWV gaf (zowel bij de vaststelling als in de bezwaarfase) aan dat zij deze cijfers niet uit de betreffende loonsommen kon filteren, nu de NOW 1 regeling niet die mogelijkheid bood. Daar is nu gelukkig dus korte metten mee gemaakt!
Slotsom: het UWV moet de loonsommen corrigeren indien de werkgever zijn standpunt kan onderbouwen met objectieve en verifieerbare gegevens, zoals in dit geval.

Nieuwe lijn in de rechtspraak

Deze door ons gewonnen uitspraak is in lijn met twee eerdere uitspraken (te weten van de rechtbank Limburg en de rechtbank Zeeland-West-Brabant beiden van december 2021) over het moeten leveren van maatwerk bij de vaststelling van de NOW-subsidie door het UWV. Waar het in de andere uitspraken nog ging om het uitfilteren van betalingen van over- en vakantieuren in de referentiemaand of het eindigen van een stage-overeenkomst in de referentiemaand, is er nu een oordeel gekomen specifiek over uitbetalingen van bonussen in de referentiemaand. Waar de andere twee uitspraken nog een gering financieel belang hadden, was het financiële belang in deze uitspraak groot.

Terugbetalen?

Is de NOW-vaststelling u ook tegengevallen en vraagt u zich af hoe wij u kunnen helpen met uw bezwaar/beroep? Neem dan contact op met onze NOW-specialist mr. B. Leenders.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!