Hoe zit het met vakantie: wijzigen

Hoe zit het met vakantie: wijzigen, intrekken of verplichten?

De zomermaanden zijn in aantocht maar vakantieplannen kunnen noodgedwongen uitgesteld worden of gaan deze zelfs helemaal niet meer door. Soms hebben werknemers hun vakantiedagen al opgenomen, maar willen ze de vakantieperiode toch nog wijzigen. Bovendien kunnen werkgevers te maken krijgen met een tekort aan werk waardoor zij werknemers willen verplichten vakantiedagen op te nemen. Hoe zit het precies met vakantiedagen?

Vaststellen
Volgens de wet hebben werknemers jaarlijks minimaal recht op vier weken vakantieverlof. De werkgever moet de werknemers in de gelegenheid stellen om die vakantiedagen op te nemen. Het vaststellen van de vakantieperiode gebeurt in overleg tussen de werkgever en de werknemer, waarbij de werkgever rekening houdt met de wensen van de werknemer.

Wijzigen of intrekken
Wanneer de vakantie eenmaal is vastgesteld, kan de vakantieperiode niet zomaar eenzijdig gewijzigd worden, ook niet door de werknemer. Vakantie intrekken bestaat dus niet. Werkgever en werknemer hebben dit immers samen afgesproken. De werkgever mag de vakantieperiode alleen wijzigen om zwaarwegende bedrijfsbelangen. Wil een werknemer zijn vakantieperiode intrekken en een nieuwe periode vaststellen, dan zal dit in overleg met de werkgever moeten gebeuren. Een werkgever moet een redelijk verzoek van de werknemer tot het wijzigen van de vakantieperiode honoreren, behalve wanneer de werkgever zwaarwegende redenen heeft om dit verzoek te weigeren. Weigeren omdat de werkgever bang is voor veel vakantieaanvragen op één moment in de toekomst kan niet altijd een goede reden zijn om de intrekking niet de accepteren. Intrekken betekent namelijk niet automatisch dat een nieuwe aanvraag goedgekeurd kan worden in de toekomst.

Verplichten
Daarnaast kan zich de situatie voordoen dat de werkgever onvoldoende werk heeft. In dat geval is het denkbaar dat een werkgever zijn werknemers wil verplichten vakantiedagen op te nemen. Mag dat zomaar? Het antwoord hierop is kort: de werkgever mag de werknemer niet verplichten vakantiedagen op te nemen. De werkgever mag de werknemer wel vragen om vakantiedagen op te nemen, waarmee de werknemer vervolgens kan instemmen. Als er te weinig werk is, is dit de verantwoordelijkheid van de werkgever.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!