Gemiste corona-uren inhalen? Kan dat?

Wibra stond voor de rechter omdat werknemers geacht worden gemiste uren in te halen, ondanks NOW-steun. De rechter oordeelt dat in dit geval Wibra de werknemers de min-uren mag laten inhalen. Kunt u als werknemer verlangen van uw werknemers dat zij min-uren inhalen? En wat speelt hierbij een rol?

Grondslag

De meeste bedrijven kunnen de min-uren laten inhalen op basis van de CAO. Daarin wordt vaak geregeld dat personeel  meer of minder uren kunnen werken, afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden. Soms staat er in de arbeidsovereenkomst een bepaling dat een werknemer voor bijvoorbeeld 24 uur per week werkt, maar dat hiervan met 30% afgeweken kan worden. Werkgever betaald in deze gevallen maandelijks een vast bedrag en de flexibele uren worden ingezet wanneer hier behoefte aan is. Denk hierbij aan seizoensgebonden werk zoals we vaak zin in de retail en horeca.

Mag dat?

Als de afspraken over meer of minder uren niet zijn afgesproken, kan dit niet zonder toestemming van de werknemer. Als dit wel is afgesproken, dan kan het dus wel en dat zien we dus bijvoorbeeld terug bij de Wibra.

Opinie

Juridisch zou het dus kunnen kloppen dat een werkgever werknemers de uren laat inhalen, of er nou wel of geen NOW-steun voor wordt ontvangen, vanwege de CAO. U kunt zich natuurlijk afvragen of het ook redelijk is. De werkgever wordt namelijk gecompenseerd door de NOW-subsidie en dat geeft een gevoel alsof er dubbel betaald wordt. Hoewel de NOW-subsidie geen integrale vergoeding is, is het uitgangspunt wel dat je het salaris van de werknemers doorbetaald. De werknemers daarvoor extra laten werken is dan toch gek. Bovendien wisten werknemers niet dat dit van hen verwacht werd, wat betekent dat ze er niet op konden anticiperen: de werkgever spaart de uren op en zet ze in wanneer ze dit willen. De afspraken in de CAO zullen zeker niet met die wetenschap gemaakt zijn.

Goed werkgeverschap

De norm waar hier aan getoetst kan worden is goed werkgeverschap, dit betekent dat je je als wekgever en werknemer goed moet gedragen. Wellicht is het geoorloofd om als werkgever te verlangen dat een werknemer een keer 2 uurtjes langer werkt, maar structureel tot aan de kerst 4 uur per week extra kan niet de bedoeling zijn. Kortom, voor beide partijen nog geen gelopen race.

Update: Oordeel rechtbank

De kortgeding rechter oordeelt dat de CAO die in de kwestie bij de Wibra een rol speelt, niet in strijd is met de wet. De werknemers hebben tijdens het thuiszitten hun volledige loon ontvangen en daarvoor zijn de subsidies ook gebruikt. Toepassing van de CAO leidt niet tot het gevolg dat werknemers zich onbeperkt beschikbaar moeten houden voor het inhalen van min-uren. Het inroosteren gebeurt in goed overleg en er zijn grenzen aan het maximaal aantal uren dat ingehaald moet worden. Het gaat kennelijk om 40 minuten per werknemer in de resterende 35 weken van 2021 en dat is niet onaanvaardbaar. Volgens de rechter maakt de FNV ten onrechte het verwijt dat Wibra niet als goed werkgever handelt.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!