Geen mondkapje

Geen mondkapje, geen loon?

De eerste uitspraak met betrekking tot de mondkapjes is een feit. De zaak gaat over een werknemer van een banketbakkerij uit Bilthoven die weigerde een mondkapje te dragen tijdens zijn werkzaamheden als bezorger.

Nadat Covid-19 ook Nederland had bereikt besloten de eigenaren van de bakkerij dat het veiliger is voor het personeel en de klanten om een mondkapjesplicht in te stellen. Op 13 oktober 2020 laten ze dit ook weten aan hun personeel, die vanaf die dag ook netjes de mondkapjes dragen. Op één iemand na, de bezorger. De werknemer brengt als bezorger al een aantal jaar goederen rond tussen vestigingen, bezorgt bij afnemers en haalt spullen op bij de leverancier. Een mondkapje vindt hij echter niet nodig en weigert daarom gehoor te geven aan de regel. Met als gevolg dat zijn loonbetaling werd opgeschort en hem de toegang tot het werk werd ontzegd.

De werknemer is het hier niet mee een en besluit om naar de rechter te stappen. De banketbakkerij beroept zich namelijk op het zogenaamde instructiewet, waarin staat dat de werknemer zich moet houden aan de voorschriften die de werkgever opstelt. Hoewel experts twisten over de effectiviteit van het mondkapje, is het volgens de voorzieningenrechter een maatschappelijk aanvaard middel, en mag de bakkerij dit verplichten voor zijn personeel. De werkgever is verplicht om de individuele belangen van de medewerkers te beschermen door te zorgen voor een veilige werkomgeving. De mondkapjes kunnen daarbij helpen, maar is alleen effectief als iedereen er een draagt.

Daarnaast heeft de werkgever ook een bedrijfsbelang, omdat werknemers bij ziekte of quarantaine doorbetaald moeten worden. Dit ligt in de risicosfeer van de werkgever. Dit is dus ook nog een financiële reden om een mondkapje te verplichten.

De werknemer legde voor bij de rechter dat het dragen van een mondkapje inbreuk maakte op zijn persoonlijke levenssfeer, omdat dit volgens de werknemer hinder, ongemak en gezondheidsrisico’s veroorzaakt. Hij kan genoeg afstand houden van zijn collega’s en is een mondkapje niet nodig in zijn functie. De rechter dacht daar anders over.

De banketbakkerij mag de loon van de werkgever dus opschorten en hem toegang tot het werk ontzeggen zolang hij weigert een mondkapje te dragen.

We zien dus dat de mondkapjes een grote indruk maken en dat je die in deze periode als werkgever mag verplichten. Heeft u na het lezen vragen over de rechten en plichten of u nu een werknemer of een werkgever bent, u kunt altijd bellen!

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.