Contracting, een schijnconstructie?

Volgens de nieuwe cao voor de uitzendbranche (ABU-cao) dienen uitzendkrachten vanaf 30 maart 2015 hetzelfde te worden beloond als de werknemers die rechtstreeks in dienst zijn bij de inlener/opdrachtgever. Dit wordt de ‘inlenersbeloning’ genoemd. Mijn collega Eline Klijn gaat hier uitgebreid op in in haar laatste blog ‘ABU en de inlenersbeloning’.

Vakbond FNV vreest nu dat werkgevers door deze maatregel hun personeel gaan ontslaan en vervolgens via contracting mensen inzetten die daardoor onder geen enkele cao vallen. Hierdoor kunnen de loonkosten zo laag mogelijk worden gehouden. Dat blijkt uit het FNV-rapport Balletje-balletje op de arbeidsmarkt. Een terechte vrees zo blijkt hieronder.

Niet zomaar een onderaannemer

Contracting is een variant op onderaannemen, dat bijvoorbeeld in de bouw heel gebruikelijk is. Onderaanneming is volkomen legaal en in de meeste gevallen vallen de werknemers van de onderaannemers gewoon onder een cao. Maar bij contracting ontslaat een bedrijf eerst zijn eigen werknemers die veelal onder een cao vallen. Vervolgens besteedt het (een deel van) de productie uit aan een contractor, vaak een dochter van een uitzendbureau.

Contractors spreiden hun activiteiten bewust over verschillende sectoren of doen volgens de FNV net alsof dat zo is. Hierdoor kan de cao worden omzeild en kunnen de daarin vastgelegde arbeidsvoorwaarden worden ontdoken.

Personeel krijgt minimale arbeidsvoorwaarden

Door deze constructie vallen de werknemers dus niet meer onder de cao van de opdrachtgever en ook niet onder de uitzendcao. De contractor kan daardoor personeel in dienst nemen dat hetzelfde werk doet als de collega’s die (nog) in dienst zijn van de opdrachtgever, maar dan voor minder loon en tegen slechtere arbeidsvoorwaarden.

Arbeidsinspectie onderzoekt schijnconstructies

De FNV heeft in drie gevallen een onderzoek door de arbeidsinspectie laten instellen bij contractors en een rechtszaak aangespannen, omdat sprake zou zijn van een schijnconstructie. In twee gevallen heeft zij gelijk gekregen; de derde zaak loopt nog.

Dat contracting een schijnconstructie is, lijkt me duidelijk. Gelukkig is er een nieuwe wet in de maak, de Wet Aanpak Schijnconstructies, die deze vorm de das om moet doen. De Eerste Kamer spreekt zich nog voor de zomer uit over deze nieuwe wet.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.