Bedrijfsverhuizing: Dat beslis ik toch zeker zelf wel?! - Blue Legal

Bedrijfsverhuizing: Dat beslis ik toch zeker zelf wel?!

Goedkopere maandlasten, een inspirerende omgeving of een plek die beter bereikbaar is: als bestuurder wil je graag beslissen of je bedrijf gaat verhuizen en waar naartoe. Maar mag je dit ook zelf doen of heeft het personeel of de OR hier ook een stem in?

Mooi en aardig dat je met het bedrijf wil verhuizen, maar de gevolgen voor het personeel bij een bedrijfsverhuizing kunnen groot zijn: reiskosten, reistijd, bereikbaarheid, thuiswerken, etc. etc.

Voor een verhuizing van werkplekken moet een bestuurder altijd advies vragen aan de OR. Dat geldt zowel voor de verhuizing van de gehele organisatie als van een aantal werkplekken naar een nieuwe plek binnen het eigen pand. Zelfs van een verhuizing kan sprake zijn bij een vernieuwing van de inboedel of de aanschaf van nieuwe ICT omdat er dan sprake is van het doen van een belangrijke investering of invoering van een wijziging in technologische voorziening.

Verder gaat een verhuizing gepaard met andere wijzigingen waarop het advies- of instemmingsrecht van een OR van toepassing is zoals bijvoorbeeld ARBO gerelateerde zaken. Daarnaast brengt een nieuwe werkplek nieuwe arbeidsomstandigheden met zich mee en vraagt daarom om een kritische blik op de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). De OR kan aansturen dat voor het definitieve besluit om te verhuizen een aanvullende RI&E uitvoeren, daar heeft een OR instemmingrecht voor. Hiermee heb je als werkgever er in ieder geval alles aan gedaan om een veilige situatie te creëren.

Een voorgenomen verhuizing moet bij de OR goed gemotiveerd worden, een verhuizing kan namelijk een indicatie zijn van de gezondheid van de organisatie. Betrek daarbij ook het financiële plaatje zodat de samenwerking soepel kan verlopen.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!