Essentiële arbeidstijden en rustregels voor werkgevers

Als werkgever begrijpt u hoe essentieel het is om een balans te vinden tussen de productiviteit van uw team en het welzijn van de werknemers. Arbeidstijden spelen hierbij een centrale rol. Niet alleen beïnvloeden ze de efficiëntie van de bedrijfsactiviteiten, maar ze hebben ook een directe impact op de tevredenheid en gezondheid van uw personeel. Werkgevers zijn verplicht om hier rekening mee te houden. In deze blog zetten we dan ook de arbeidstijden op een rij voor u. Ook vertellen wij waar rekening mee gehouden moet worden om een productieve en tevreden werkvloer te stimuleren.

Werktijden en rust

Een werknemer mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Het is niet toegestaan om elke week maximale 60 uur te werken. Wanneer een werknemer een periode van 4 weken werkt, mag een werknemer gemiddeld 55 uur per week werken. Met een cao of bedrijfsregeling is het mogelijk om hiervan af te wijken, maar de werknemer mag uiteindelijk nooit meer dan 60 uur per week werken. Werkt de werknemer een periode van 16 weken, dan mogen zij maximaal 48 uur per week werken. Op deze manier wordt er voorkomen dat een werknemer teveel uren maakt en zich overbelast. De extra uren worden uitgestreken over meerdere periodes.

Daarnaast heeft een werknemer recht op voldoende rust: zowel tijdens als buiten werktijden. Het uitgangspunt is dat de werknemer recht heeft op minimaal 11 uur ononderbroken rust. Deze rustperiode kan eens in de 7 dagen worden ingekort tot minimaal 8 uur, maar alleen als dit noodzakelijk is voor het werk. Bijvoorbeeld bij het openen van de winkel de volgende ochtend. Over het algemeen moet er elke week een rustperiode van 36 uur zijn binnen elke periode van 7 dagen. De werknemer kan er ook voor kiezen om de wekelijkse rust over 14 dagen te verdelen. In dat geval moet er binnen elke periode van 14 dagen minimaal 72 uur rust zijn. Deze 72 uur rust hoeft niet aaneengesloten te zijn; het kan worden verdeeld in twee periodes van minimaal 32 uur.

Pauzes

Bij een werkdag van meer dan 5,5 uur heeft een werknemer recht op minstens 30 minuten pauze, die kan worden opgesplitst in pauzes van elk minstens 15 minuten. Duurt de werkdag langer dan 10 uur , dan heeft de werknemer recht op een pauze van minimaal 45 minuten en die eveneens kan worden opgesplitst in pauzes van minstens 15 minuten elk. Zoals eerder benoemd, kan er in de cao een andere regeling worden opgenomen, maar daarbij dient de werkgever ervoor te zorgen dat de werknemer bij een werkdag van meer dan 5,5 uur ten minste een pauze van 15 minuten krijgt.

Hoe zit dat bij minderjarige werknemers?

De wetgeving reguleert ook de werktijden van minderjarigen, om hun veiligheid en welzijn op de werkplek te waarborgen. Minderjarigen hebben specifieke beperkingen en beschermingen met betrekking tot hun werktijden en de aard van het werk dat ze mogen doen.

Bij minderjarige werknemers gelden er andere regels. Allereerst mogen minderjarigen alleen werk verrichten dat aansluit bij hun leeftijd en geen negatieve invloed heeft op hun veiligheid, gezondheid of ontwikkeling:

  • 13 en 14-jarige mogen licht, niet-industrieel werk verrichten, zoals helpen bij het vakken vullen in een winkel en klusjes doen rond het huis en in de buurt.
  • 15-jarige mogen zelfstandig licht, niet-industrieel werk doen, zoals vakken vullen of reclamedrukwerk bezorgen.
  • Een 16 of 17-jarige mag bijna elk soort werk doen, zolang het niet gevaarlijk is, bijvoorbeeld aan de kassa werken.

Daarnaast is een minderjarige werknemer leerplichtig en moet de werkgever hier rekening mee houden bij zijn werkzaamheden. De werkgever mag de minderjarige werknemer bijvoorbeeld niet te veel inplannen en moet rekening houden met de pauzes.

Conclusie

In deze blog hebben we de belangrijkste regels omtrent werktijden, rust en pauzes besproken. Dit alles draagt bij aan een gezonde werkomgeving voor uw personeel. Het kan echter zijn dat er nog vragen of onduidelijkheden zijn over deze regels. De koffie staat altijd klaar als u meer informatie nodig hebt of als er iets niet duidelijk is!

Bij vragen zijn onze arbeidsrecht specialisten altijd bereikbaar! Zij bieden altijd een vertrouwelijk, luisterend oor. Neem contact op bij vragen.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.