personeelstekort

Afspraken maken om elkaars personeel niet weg te kapen: mag dat?!

De krapte op de arbeidsmarkt is enorm en voor veel werkgevers is de werving een steeds groter probleem. Het is niet alleen lastig om mensen te krijgen, het is net zo goed lastig om personeel te behouden en binden aan de organisatie. Om wegkapen van elkaars personeel te voorkomen maken sommige werkgevers en werkgeversorganisaties afspraken over het niet werven of in dienst nemen van elkaars personeel en daar vindt de ACM wat van.

De ACM waarschuwt dat dit soort afspraken niet mogelijk zijn omdat de regels van het mededingingsrecht dit verbieden. Werknemers hebben de vrijheid om te werken waar en bij wie ze dat willen. Afspraken over het hoofd van werknemers heen over of en waar iemand werkt zijn gewoonweg verboden. Het is net zo verboden als onderlinge afspraken tussen bedrijven over het beperken van loonsverhogingen bijvoorbeeld.  

CAO

De CAO zorgt er mede voor dat werkgevers niet kunnen concurreren op arbeidsvoorwaarden en dus enkel met een CAO mag bijvoorbeeld een loonsverhoging beperkt worden. In die gedachte is het voorstelbaar dat werkgeversorganisaties ook afspraken maken over het wegkapen van elkaars personeel, maar dat is dus een stap te ver.

Volgens de ACM leidt krapte op de arbeidsmarkt en een grote behoefte aan personeel doorgaans tot hogere lonen en verbetering van de arbeidsomstandigheden, waarmee personeel wordt aangetrokken of vastgehouden. Afspraken tussen werkgevers over wie wel of niet mag worden aangenomen of vertrekken ondermijnen dit volgens de ACM.

Personeel aantrekken

Dit soort afspraken bieden misschien op korte termijn de werkgever wat loonkostenvoordeel op, maar pakken nadelig uit voor werknemers. Het verstoort volgens de ACM een goede werking van de arbeidsmarkt, leidt tot lagere lonen en minder goede arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden. De afspraken spelen kennelijk vooral in sectoren met gekwalificeerd personeel, zoals de energie- en technieksector.

Hoewel de ACM door dit soort afspraken een streep zet, en een waarschuwing geeft, zijn er tal van andere creatieve mogelijkheden en oplossingen denkbaar. Naar onze mening is de eigen kracht van een organisatie daarbij het belangrijkste. Meer weten over hoe u personeel wél kunt aantrekken en behouden? Wij denken graag met u mee! Neem contact op met een van onze specialisten op het gebied van arbeidsrecht.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!