Per 1 mei a.s. bestaat de VAR niet meer. Ter vervanging kunnen de ZZP’er en de opdrachtgever gaan werken met een (model)overeenkomst van opdracht. In mijn eerdere blog heb ik de achtergrond en de weetjes hierover geschetst.
De media richt haar aandacht met name op de ZZP’er. Daarbij wordt vergeten dat ook de opdrachtgever hierin een belangrijkere rol gaat spelen.
Achtergrond
ZZP’ers moeten worden ingezet op de plekken waarvoor het systeem is bedoeld. Maar in de praktijk gebeurt dat nu niet. Het overgrote deel van de zelfstandigen werkt qua uren en qua gezagsverhouding eerder in een dienstverband. De overheid loopt daardoor loonheffing mis. De Belastingdienst heeft te weinig mensen om zulke ‘schijnconstructies’ goed te controleren. Ook als de inspectie achteraf constateert dat er sprake was van een verkapt dienstverband, is de opdrachtgever lastig aansprakelijk te stellen. Alleen al omdat de opdrachtgever niet verplicht is te checken of een zelfstandige écht een zelfstandige is.
Wiebes wil hier nu een stokje voor steken. In eerste instantie met de BGL, nu met een (model)overeenkomst van opdracht.
Risico’s
Bij een schijnconstructie is nu alleen de ZZP’er aansprakelijk, straks loopt ook de opdrachtgever het risico een boete en een naheffing of correctieverplichting van loonheffingen en sociale premies te krijgen.
Daarnaast wordt hij als werkgever (achteraf) geconfronteerd met het arbeidsrecht: betaling minimumloon, loondoorbetaling bij ziekte, vast dienstverband, ontslagregels, pensioenopbouw etc.
(Model)overeenkomst
In de (model)overeenkomst moeten de ZZP’er en de opdrachtgever gezamenlijk vastleggen dat er geen sprake is van een verkapt dienstverband, dat de ZZP’er zelfstandige is en blijft. Daar komt meer bij kijken dan Wiebes nu voordoet.
Slechts een kwart ziet op het fiscale, de rest van de bepalingen zijn puur juridisch. Het is niet zwart-wit, de bepalingen kunnen meerdere betekenissen hebben. Daarom moet je meer regelen dan alleen het fiscale. Denk aan vastlegging werkzaamheden, aansprakelijkheid, prijs en facturering. Wij hebben daar een standaardovereenkomst voor, te bestellen via onze webshop.
Bemiddelt u in ZZP’ers? De ABU en de NBBU hebben met de Belastingdienst hierover nadere afspraken gemaakt. Hierover meer in mijn volgende blog.
Telefonisch spreekuur
Op vrijdag 15 april a.s. houden wij voor u als opdrachtgever een gratis telefonisch spreekuur tussen 09.00 uur en 10.00 uur. Hierin kunt u met al uw vragen bij ons terecht. Wij zijn te bereiken via: 076-5213536.
Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!
Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!
Blog reactie
"*" geeft vereiste velden aan