In dit artikel van de reeks werkgeversaansprakelijkheid, gaat het over de zorgplicht van de werkgever. Daar vertellen Babet Leenders en Wessel Adam u alles over. Tot hoe ver reikt deze zorgplicht? Waar moet u rekening mee houden als werkgever en eventuele aansprakelijkheid? Artikel 7:658 BW legt op de werkgever een zorgplicht op voor de veiligheid van zijn werknemers. Ook regelt deze wet aansprakelijkheid van de werkgever voor schade die werknemers lijden, als gevolg van het niet nakomen van deze zorgplicht.
Aansprakelijkheidsstelling werkgever
De eerste stap voor de werknemer in dergelijke zaken is de relatie tussen de werkzaamheden en schade. Hij of zij zal moeten bewijzen dat er een “causaal verband” bestaat tussen deze twee zaken. Dit wil zeggen dat de werknemer zal moeten bewijzen dat de schade is ontstaan tijdens de uitoefening van de werkzaamheden. De werknemer moet hiervoor met bewijs als verslagen, getuigenissen of andere meldingen/rapporten komen. Dit is soms knap lastig, zeker omdat een werknemer vanuit zijn of haar positie over minder informatie beschikt om tot harde bewijzen te komen. In het bijzonder is dit problematisch bij beroepsziekten. Hoewel de oorzaak van zo’n ziekte natuurlijk ook in de privésfeer kan liggen. Veel zaken sneuvelen dan ook op dit punt!
Schuldaansprakelijkheid of risicoaansprakelijkheid?
Als er een causaal verband blijkt tussen de schade en de werkzaamheden, dan heeft de werkgever zijn zorgplicht heeft geschonden. Het is nu aan de werkgever om aan te tonen dat zij haar verplichtingen is nagekomen. De zorgplicht is dus inderdaad streng en de verwachtingen zijn hoog van de werkgever daar waar het gaat om arbeidsrisico’s. Maar onbeperkt is deze gelukkig ook weer niet. Het betreft een zogenaamde schuldaansprakelijkheid en niet een risicoaansprakelijkheid.
Strenge Zorgplicht
Hierbij speelt natuurlijk de bijzondere relatie tussen werkgevers-werknemers een rol, waarbij de een gezag uitoefent over de ander. De werkgever moet goede instructies te geven over hoe de werknemer de werkzaamheden op een verantwoorde en veilige manier moet uitvoeren. Zoals in de vorige blog aangegeven is deze zorgplicht streng. Een werknemer kan zijn werknemer bijna nooit “eigen schuld” of “bewuste roekeloosheid” verwijten. Maar absolute zekerheid geeft deze zorgplicht niet.
Gelukkig zijn er wel nog wat tips voor werkgevers om optimaal aan de zorgplicht te voldoen. Maak de instructies die u aan werknemers geeft altijd zo duidelijk mogelijk. Wanneer u werknemers duidelijk op risico’s wijst en zij dit vervolgens in de wind slaan, staat u als werkgever sterker. U kunt deze tips/policy’s dan ook het beste opnemen in een reglement/handboek. Belangrijk daarbij is wel dat u ook daadwerkelijk toezicht houdt op het naleven van deze instructies. Wanneer u geen controle houdt op deze voorschriften kan dit ook weer op grond van de zorgplicht een verwijt zijn. Kortom: bereid de werknemer goed voor op het werk.
Meer weten over uw zorgplicht als werkgever? Wij beantwoorden uw vragen graag. Neem hiervoor contact op met onze expert op gebied van arbeidsrecht Babet Leenders.
Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!
Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!
Blog reactie
"*" geeft vereiste velden aan