Ga naar al onze Q&A's

Sinds 2005 onderscheiden wij ons als een gespecialiseerd niche-kantoor. Ons team, bestaande uit bedrijfsjuristen en advocaten, focust zich op ondernemingsrecht, arbeidsrecht, ICT-recht en privacy recht. Bij Blue Legal delen we onze kennis en creativiteit graag, zodat cliënten hier ook zelf mee aan de slag kunnen; ‘’Voorsprong door kennis’’. Vanuit die overtuiging informeren wij u regelmatig in onze seminars, organiseren we sparringsessies voor de vakmensen, specialisten en branchegenoten onder u en geven we kennissessies samen met andere specialisten. Deze Q&A’s over Arbeidsrecht zijn daar een ander voorbeeld van. Door onze kennis staat u straks weer een stapje verder!

Mediation: de meest gestelde vragen

Mediation: een essentieel onderdeel van het oplossen van arbeidsconflicten. Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de technieken en principes van mediation. In onze Q&A’s over arbeidsconflicten delen onze mediation-experts hun expertise en beantwoorden ze veelgestelde vragen over mediation. Deze Q&A richt zich op de meest gestelde vragen over mediationprocessen. Onderwerpen die worden behandeld, omvatten wat mediation inhoudt, wat een mediation inhoud, wat de kosten zijn, en wat de slagingskans is. Met onze deskundige kennis en inzichten bent u volledig op de hoogte van de technieken en voordelen van mediation in arbeidsconflicten.

1. Wat is mediation en hoe werkt het in het kader van arbeidsgeschillen?

Het is een vorm van alternatieve geschilbeslechting waarbij een neutrale derde, de mediator, betrokken is om een oplossing te bereiken. Dit wordt vaak gebruikt bij conflicten op de werkvloer.

2. Wat zijn de voordelen van mediation?

Mediation is op basis van vrijwilligheid. Daarnaast is het proces informeler dan een procedure bij de rechter. De inhoud van de mediation is vertrouwelijk, wat voor partijen ook vaak als een voordeel wordt gezien. Daarnaast kan het behoud van een relatie soms ook een rol spelen om te kiezen voor mediation. Daarnaast zijn tijd en kosten ook vaak de voordelen die worden genoemd.

3. Op welk moment is het geschikt om mediation te overwegen in een arbeidsgeschil?

Dit is heel erg afhankelijk van de situatie. Soms kan een vroege inzet het beste resultaat opleveren. Anderzijds als al vele pogingen zijn gewaagd kan het ook als laatste redmiddel ingezet worden. Mediation kan ingezet worden voor hele complexe situaties of bijvoorbeeld bij steeds terugkerende conflicten of als duidelijk is dat de arbeidsrelatie behouden moet blijven.

4. Wat zijn de kosten van mediation?

Dit is afhankelijk van het tarief van de mediator, maar ook van het aantal sessies en eventuele bijkomende kosten. Soms is een sessie voldoende, maar soms zijn er meerdere sessies nodig. Verder zien de kosten op bijvoorbeeld de locatie/faciliteiten, administratieve kosten en eventuele bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld een expert die ingeschakeld moet worden.

5. Hoe selecteer je een geschikte mediator voor een arbeidsgeschil?

Het is belangrijk dat je een mediator selecteert die ervaring heeft in het arbeidsrecht. Daarnaast raden wij aan om samen te werken met een mediator die geregistreerd is bij het Mfn. Wij kunnen u altijd een goede mediator aanbevelen die past bij de situatie. Tot slot kan de reistijd een rol spelen en kan het zijn de bijvoorbeeld de verzuimverzekering enkel de kosten van een mediator vergoed als de mediator bij de betreffende verzekering is aangesloten.

6. Wat is de slagingskans van mediation?

Dat varieert per situatie, maar onze ervaring leert dat de slagingskans hoog is. Dit heeft ermee te maken dat partijen actief betrokken zijn en op basis van vrijwilligheid deelnemen. Daarnaast zijn er creatieve oplossingen mogelijk die bevredigend kunnen zijn voor beide partijen. De zelfbeschikking speelt daarbij ook en rol, door controle te houden over het resultaat in plaats van het lot in handen bij de rechter te leggen, kan ook erg bijdragen aan de positieve effecten.

7. Hoe zit het met vertrouwelijkheid tijdens het mediationproces?

Vertrouwelijkheid is het kernwapen van mediation. Dit betekent dat alles vertrouwelijk blijft wat tijdens de mediation besproken wordt. Mediators hebben de verantwoordelijkheid om die vertrouwelijkheid te bewaken. Vaak wordt er een geheimhoudingsovereenkomst opgesteld die partijen bindt tot geheimhouding. Als een derde (familielid of advocaat) op de hoogte gebracht wil worden, moet die doorgaans ook de geheimhoudingsverklaring tekenen en zijn alle partijen hiervan op de hoogte.

8. Wat gebeurt er als mediation niet succesvol is in het oplossen van het geschil?

Dan zijn er verschillende dingen mogelijk. De onderhandelingen kunnen hervat worden of er kan een procedure opgestart worden. Partijen kunnen er ook voor kiezen om op een later tijdstip opnieuw mediation te proberen. Een gebrek aan succes in de mediation betekent niet noodzakelijk het einde van de communicatie tussen partijen. Verdere onderhandelingen of communicatie buiten de formele mediation kunnen alsnog tot een oplossing leiden.

Het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de technieken en principes van mediation. Door onze kennis staat u weer een stap verder en bent u beter voorbereid. Er heersen veel vragen over mediation. Schroom niet om nog verdere vragen te stellen.

Het Arbeidsrecht is een veel bewegend onderwerp door nieuwe wetgeving en jurisprudentie. Daarom blijven wij onze kennis met u delen. We hopen dat u, gewapend met deze kennis, beter voorbereid bent! Zijn er na het lezen meer vragen ontstaan? Onze arbeidsrecht specialisten staan u graag te woord. U kunt ons vrijblijvend bellen.

Aankomende evenementen over arbeidsrecht

Alle seminars

Neem vrijblijvend contact met ons op

+31 (0) 76 521 35 36
Direct bellen
office@blue-legal.nl
Direct mailen
Verlengde Poolseweg 40, 4818 CL Breda (NL)
Routebeschrijving openen