What’s in a name? Een blog over de handelsnaam.

Een handelsnaam is -en dat lijkt vanzelfsprekend- de naam waaronder een onderneming handel drijft. 

Zo logisch is dat echter niet, wanneer men bedenkt dat hieronder niet het vaak aan de handelsnaam gerelateerde logo valt. Het logo is namelijk een merk. 

Een merk is een teken dat dient om de herkomst van bepaalde waren en/of diensten van een onderneming te onderscheiden. Als merken worden de benamingen, logo’s (denk aan de raampjes van Windows), letters, cijfers, vormen van waren of van verpakkingen (zoals Toblerone) beschouwd. 

Tussen handelsnaam en merk bestaan een aantal verschillen. Zo wordt het recht op een handelsnaam verkregen door het feitelijk gebruik van de naam door een onderneming. Registratie van de naam in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel is voor het verkrijgen van het dus recht niet nodig. Een merkenrecht wordt echter pas verkregen door registratie van het betreffende merk in een merkenregister. Ten slotte geeft de Handelsnaamwet enkel bescherming in Nederland. Registratie van een merk kan bescherming binnen de Benelux, heel Europa of zelfs internationale bescherming leveren.

Het feitelijk voeren van de handelsnaam doet dus het recht ontstaan. Het feitelijk gebruik van een merk doet géén merkenrecht ontstaan. 

Tegen een inbreuk op het handelsnaamrecht kan worden opgetreden. Dit is geregeld in de Handelsnaamwet. Oudere ondernemingen kunnen verbieden dat een jongere handelsnaam wordt gevoerd indien daardoor verwarring te duchten is bij het relevante publiek. Daarvoor gelden een aantal factoren zoals in hoeverre de handelsnamen op elkaar lijken, wat de aard van de ondernemingen is en wat de plaats van vestiging is.

Maakt een andere onderneming gebruik van uw handelsnaam of een naam die daar verdacht veel op lijkt? Via de rechter kan een verbod op het gebruik van die handelsnaam worden gevorderd. Ook bestaat de mogelijkheid om wijziging van de handelsnaam te verzoeken bij de kantonrechter. 

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact op!

 

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!