Vandaag zetten we de 403-verklaring eens in het zonnetje. Wat is het? Waartoe dient hij? Wat kunt u ermee? En…. Hoe komt u er weer vanaf?
Denkbaar is dat een moedermaatschappij haar 403-verklaring wil intrekken. Bijvoorbeeld omdat de aandelen in de dochtermaatschappij worden verkocht. U wil dan natuurlijk niet meer instaan voor allerlei schulden die de dan-niet-meer-dochter in de toekomst gaat maken.
- De intrekkingsverklaring
In zo’n geval dient de moedermaatschappij een mededeling te doen voornemens te zijn de 403-verklaring in te gaan trekken. Die mededeling moet minstens twee maanden ter inzage te hebben gelegen bij het handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast moet het voornemen worden gepubliceerd in twee landelijke dagbladen. De verklaring is 2 maanden na het ter inzageleggen (en de publicatie in de krant) definitief ingetrokken.
2. De beëindigingsverklaring
Het hoofd van de groep blijft na de intrekking wel aansprakelijk voor de schulden van de dochter voor de periode waarin de 403-verklaring was afgegeven.
Wat te doen met die overblijvende aansprakelijkheid? U wil als moeder natuurlijk het liefste dat u ook in de toekomst niet aangesproken gaat worden op schulden uit de periode waarin de 403-verklaring heeft bestaan.
Voor die situatie biedt de wet ook een oplossing in de vorm van een beëindigingsverklaring.
De intrekkingsverklaring en de beëindigingsverklaring worden vaak in één document samengevat.
De wet biedt schuldeisers de mogelijkheid binnen 2 maanden (na de terinzagelegging/publicatie) hiertegen in verzet te gaan. In dat geval zal aan de betreffende schuldeiser voldoende waarborg moeten worden verstrekt voor de voldoening van diens vordering. Denk aan een bankgarantie.
Biedt de moeder aan de betreffende schuldeisers géén vervangende zekerheid, dan wordt het verzet gegrond verklaard. Maar geen paniek. In dat geval blijft de aansprakelijk uit de 403-verklaring enkel ten aanzien die ene schuldeiser gelden.
Ten aanzien van alle andere (niet piepende) schuldeisers geldt de 403-verklaring als ingetrokken en de overblijvende aansprakelijkheid wel als beëindigd.
Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!
Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!
Blog reactie
"*" geeft vereiste velden aan