Vanaf 1 oktober loopt de NOW 3.0. Hoe zien de nieuwe regels er precies uit? - Blue Legal

Vanaf 1 oktober loopt de NOW 3.0. Hoe zien de nieuwe regels er precies uit?

De NOW 3.0 loopt vanaf 1 oktober 2020 in tijdvakken van 3 maanden (de 3 ‘tranches’) tot 1 juli 2021. Een hele poos dus. De NOW 3.0, eerste tranche (derde tranche als je rekent vanaf de NOW 1.0 en NOW 2.0), is aan te vragen vanaf 16 november a.s. tot 13 december 2020 (streefdata), met terugwerkende kracht tot 1 oktober 2020.

Het grootste verschil met de eerdere twee versies van de NOW is dat er meer ruimte is gekomen voor werkgevers om hun bedrijfsvoering aan te passen. Zo mag de loonsom in deze nieuwe regeling (beperkt) dalen zonder dat dat gevolgen heeft voor de subsidie. Deze loonsomvrijstelling wordt uitgedrukt in een percentage waarmee je als werkgever de loonkosten mag laten dalen. Verder geldt er geen korting meer bij bedrijfseconomisch ontslag.

In de eerste tranche van de NOW 3.0 (okt-dec) moet sprake zijn van een minimaal omzetverlies van 20%, geldt een maximale compensatie van 80% en geldt een loonsomvrijstelling van 10%. De tweede tranche van de NOW 3.0 (jan-mrt) ziet er als volgt uit: een minimaal omzetverlies van 30%, een maximale compensatie van 70% en een loonsomvrijstelling van 15% . De derde tranche van de NOW 3.0 (apr-jun) kenmerkt zich tenslotte door: een minimaal omzetverlies van 30% een maximale compensatie van 60% en een loonsomvrijstelling van 20%.

Dit alles blijkt uit de kamerbrief van 30 september jl. (zie hiervoor: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2020/09/30/kamerbrief-now). De (uitgebreide) regeling van deze nieuwste versie van de NOW met daarin alle ins en outs kan ieder moment worden gepubliceerd door de overheid. Uiteraard geldt, m.n. voor de tranches in het nieuwe jaar, dat deze voorwaarden nog kunnen gaan worden aangepast door de overheid.

Uiteraard zijn wij, ook van deze nieuwste NOW-regeling, volledig op de hoogte. Bij vragen: schroom niet om deze te stellen aan één van onze specialisten arbeidsrecht.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!