Vaatwasser 7,49 euro

Onlangs bood de MediaMarkt een vaatwasser aan voor 7,49 euro op haar website. Een interessante prijs dachten veel bezoekers. Zij ontvingen al snel een e-mail met daarin de mededeling dat het artikel met een foutieve prijs op de website stond vermeld. De MediaMarkt geeft aan ‘genoodzaakt’ te zijn om de bestelling te annuleren. Het is volgens de Mediamarkt ‘aannemelijk’ dat de prijs niet juist is, gezien de marktwaarde van het artikel.

Mag de order geannuleerd worden?
Geen unieke situatie, vele onlinewinkels worden geregeld geconfronteerd met verkeerde prijzen op hun sites. Vaak berust het op een typefout van een medewerker, die per ongeluk de komma verkeerd heeft geplaatst.

Maar mag de winkel de order inderdaad annuleren? Of kunt u als consument de MediaMarkt in dit geval tot levering dwingen? Of het aannemelijk is dat men kan weten dat de vermelde prijs niet klopt? Dat is waar het hier om draait. Wanneer je als klant erop kunt vertrouwen dat de prijs juist is, dan is de onlinewinkel, kort gezegd, wel degelijk verplicht om te leveren. In iedere situatie moet deze afweging opnieuw worden gemaakt.

Kan een klant erop vertrouwen dat een vaatwasser voor 7,49 euro juist is, terwijl dit product een marktwaarde heeft van ongeveer 650 euro? De MediaMarkt zegt van niet. Maar de MediaMarkt is bij uitstek een winkel die adverteert met woorden als “stuntprijzen” en “gekkenhuis” en met “te gekke aanbiedingen”. Dat zijn ook factoren die meewegen. Klanten mogen erop vertrouwen dat prijzen bij de MediaMarkt lager liggen dan bij concurrenten. Natuurlijk is de MediaMarkt niet ‘genoodzaakt’ om de bestellingen te annuleren. Dat is immers een keuze. En los van de juridische discussie, is het voor onlinewinkels altijd goed om ook een afweging te maken in het licht van klantbehoud en –loyaliteit.

Zijn uw algemene voorwaarden afgestemd op deze situatie?
Blue Legal adviseert u graag vooraf om vervelende situaties te voorkomen. Wordt u toch geconfronteerd met een fout op de website, neemt u dan contact met ons op.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!