Strijd tussen algemene voorwaarden: hoe zit het ook alweer

Wanneer je goederen of diensten gaat leveren, dan wil je dat jouw algemene voorwaarden van toepassing zijn. Maar hoe zit het als jouw opdrachtgever ook algemene voorwaarden heeft en die voorwaarden van toepassing verklaart? Welke voorwaarden gelden dan?

Dit leerstuk noemt men ‘battle of forms’, letterlijk vertaald ‘strijd tussen formulieren’, ofwel: strijd tussen de toepasselijkheid van algemene voorwaarden. In Nederland kennen we de ‘first shot-rule’ (artikel 6:225 lid 3 van het Burgerlijk Wetboek). Deze regel houdt in dat de algemene voorwaarden die als eerste van toepassing zijn verklaard gelden, tenzij de andere partij bij het van toepassing verklaren van de tweede set voorwaarden de eerste set voorwaarden uitdrukkelijk van de hand wijst.

Wat houdt dit in? Stuur jij als eerste een offerte naar de opdrachtgever en verklaar je jouw algemene voorwaarden van toepassing, dan gelden jouw algemene voorwaarden. Maar stuurt de opdrachtgever als eerste een offerte-aanvraag waarin staat dat de algemene voorwaarden van de opdrachtgever van toepassing zijn, dan gelden de voorwaarden van de opdrachtgever. In dat geval zul jij dus de toepasselijkheid van de algemene voorwaarden van de opdrachtgever uitdrukkelijk van de hand moeten wijzen.

Wat wordt bedoeld met ‘uitdrukkelijk’ van de hand wijzen? Hiermee wordt bedoeld dat de algemene voorwaarden van de andere partij expliciet afgewezen dienen te worden. Een standaard zin in algemene voorwaarden of orderbevestiging in de trant van ‘Eventuele algemene voorwaarden van opdrachtgever worden uitdrukkelijk van de hand gewezen’ is doorgaans niet voldoende. Nadat je de algemene voorwaarden van de andere partij expliciet hebt afgewezen, moet je natuurlijk niet vergeten om je eigen algemene voorwaarden van toepassing te verklaren en deze aan de andere partij ‘ter hand te stellen’.

Over het ‘ter hand stellen’ van algemene voorwaarden valt ook weer het nodige te schrijven. Heb je vragen daarover? Of wil je jouw algemene voorwaarden gecheckt hebben? Vraag onze specialisten van Blue Legal.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!