Rutte III: Hogere belasting voor ondernemers - Blue Legal

Rutte III: Hogere belasting voor ondernemers

Dinsdag 11 oktober werd het nieuwe regeerakkoord gepresenteerd. De partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gaan samen regeren. Het formatieoverleg duurde lang, maar nu zijn de partijen het eindelijk eens over het regeerakkoord.

Vorige week was al het een en ander uitgelekt. Zo zou het nieuwe kabinet de vennootschapsbelasting gaan verlagen van 25% naar 21% voor een winst boven de €200.000 en van 20% naar 16 % voor een winst tot de €200.000. Positief? Jazeker, “maar er schuilt een addertje onder het gras”, zo staat in het FD. Hiertegenover staat onder meer een belastingverhoging voor dga’s van 28,5% in plaats van 25% over uitgekeerde winsten.

“Een giftige sigaar uit eigen doos”, zo noemt voorzitter Wil Vennix, van beroepsorganisatie Register Belastingadviseurs, de combinatie van de vpb-verlaging en de belastingverhoging in box 2 voor belangen vanaf 5%.

Vaak keren dga’s geen winst uit aan zichzelf. Zij gebruiken winst als buffer of om opnieuw te investeren in hun eigen bedrijf. Over deze winst is al 20% of 25% vpb geheven. Zolang inkomen uit aanmerkelijk belang niet wordt uitgekeerd, zal er in box 2 geen heffing plaats vinden.  Echter zal vanaf 2020 de belasting op bestaande winstreserves, 27,3 % zijn en in 2021, 28,5%. “De belasting op bestaande winstreserves stijgt met 3,5%-punt”, signaleert Vennix. De bedoeling is dat alle winst uiteindelijk wordt uitgekeerd en belast in box 2.

De gedachte hierachter, is dat Rutte III er volgens het FD vanuit gaat dat dga’s inspelen op de tariefverhoging en in 2019 veel dividend uitkeren. Daarvoor is een extra opbrengst uit box 2 ingeboekt van € 1,4 mrd.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!