Hoe krijg je onbetaalde goederen terug?

De laatste tijd krijgen wij steeds vaker de vraag van ondernemers hoe zij geleverde goederen kunnen terug krijgen, omdat hun factuur niet betaald wordt en er weinig vertrouwen bestaat dat betaling op korte termijn zal volgen. Er zijn verschillende mogelijkheden. In deze blog bespreek ik het recht van reclame en het eigendomsvoorbehoud.

Eigendomsvoorbehoud

Op grond van het eigendomsvoorbehoud blijft de verkoper eigenaar van geleverde goederen totdat de koper de koopprijs volledig heeft voldaan. Betaalt de koper niet, dan kan de verkoper de goederen bij de koper terug halen. Een eigendomsvoorbehoud ontstaat niet vanzelf. Je moet het voor of bij het sluiten van de overeenkomst worden afgesproken, bijvoorbeeld in algemene voorwaarden, een orderbevestiging of koopovereenkomst.

Er kan niet altijd een beroep worden gedaan op een eigendomsvoorbehoud. Als de goederen door de koper zijn doorverkocht of de goederen zijn vermengd met goederen van anderen heb je niets aan het eigendomsvoorbehoud.

Recht van reclame

Het recht van reclame is het recht van de verkoper om een geleverde roerende zaak door een brief terug te vorderen als de koopprijs niet is betaald. Dit recht is een wettelijke bevoegdheid. Dit betekent dat je hierop een beroep kunt doen, ook al is het niet expliciet in het contract overeengekomen.

De belangrijkste verschillen op een rij

Ofwel: het recht van reclame is eigenlijk een soort vangnet, maar met beide rechten kun je er voor zorgen dat je niet geleverde goederen kunt terug krijgen als er niet wordt betaald.

Zit je met een soortgelijk geval en wil je graag eens overleggen wat je het beste kunt doen? Of wil je eens laten checken of je überhaupt wel een eigendomsvoorbehoud in je algemene voorwaarden hebt staan en zo ja, of sprake is van een rechtsgeldig eigendomsvoorbehoud? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze specialisten.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!