Naar de rechter: kan dat nu wel? - Blue Legal

Naar de rechter: kan dat nu wel?

Je bent ondernemer en wacht al een hele tijd op betaling van jouw facturen voor spullen die je hebt geleverd. Je hebt al talloze keren (aardig en minder aardig) verzocht om betaling, maar je krijgt steeds nul op rekest. Kortom, de maat is vol en je wilt naar de rechter stappen om betaling af te dwingen. Kan dat nu wel?

Ja hoor, al is het net even wat anders dan ‘normaal’. Dit soort (dagvaardings)procedures verloopt voor een groot deel schriftelijk. Dat loopt ook nu allemaal door. Maar, op een bepaald moment komt er in iedere procedure een zitting. Hierbij moeten partijen aanwezig zijn. En dat is nu net even niet de bedoeling.

Door de uitbraak van het coronavirus heeft de Rechtspraak de manier van werken aangepast. Rechtszaken die nog doorgaan worden zoveel mogelijk op afstand en door gebruik te maken van digitale middelen uitgevoerd.

Vóór corona verliep de communicatie met rechtbanken per post en (jawel) per fax. Waar mailen met de rechtbank vóór corona in principe niet was toegestaan, kan dit nu wel. De pas ingevoerde algemene regeling ‘zaaksbehandeling Rechtspraak’ maakt het mogelijk om processtukken en berichten via Veilig mailen te versturen (eindelijk).

Fysieke zittingen komen momenteel alleen voor bij urgente zaken. En dat zal voorlopig nog wel even zo blijven. Dit leidt tot vertraging van veel procedures die wel heel belangrijk, maar niet ‘urgent’ genoeg, zijn. Hiervoor is inmiddels een oplossing gevonden. Denk aan telefonisch horen, Skype, conference call en gewoon bellen.

Zo zie je maar: the show must go on.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!