Mogen prijzen geïndexeerd worden per 1 januari 2023?

De inflatie is de laatste tijd enorm gestegen. In november 2022 is de inflatie in Nederland volgens de consumentenprijsindex uitgekomen op 11,2 %. Wat het cijfer voor heel 2022 gaat worden is nog niet bekend. Wat nu?

Omdat de inkoopprijzen en loonkosten stijgen, lopen de kosten op en is er de noodzaak bij ondernemers om de prijzen van hun producten of diensten te verhogen. Er zijn echter veel overwegingen. Dit met oog op de concurrentie kan er bijvoorbeeld gekozen worden om prijzen gelijk te laten of juist zelfs te verlagen. Maar goed, als u wilt verhogen, mag dat zomaar? En mogen de prijzen dan geïndexeerd worden?

Op het moment dat u een contract heeft gesloten voor een langere periode met een klant, mag u de prijs in principe alleen indexeren als dat in de algemene voorwaarden staat of als u een indexeringsclausule heeft opgenomen in de overeenkomst. Door het vastleggen van een indexering in de overeenkomst maakt u dus eigenlijk een afspraak voor de toekomst.

Indexeringsclausule

Een indexeringsclausule is een bepaling die vaak in huurcontracten wordt opgenomen. Met deze bepaling mag de verhuurder dan prijsaanpassingen doorvoeren die gekoppeld zijn aan bijvoorbeeld de stijgingen van de consumentenprijsindex van het CBS. In zo’n clausule adviseert het CBS om in ieder geval op te nemen welke prijsindex wordt aangehouden, wanneer u de indexatie doorvoert en over welke periode het betreft.

Algemene voorwaarden

In de algemene voorwaarden kunt u opnemen dat u gebruik maakt van een prijsindex. In de algemene voorwaarden kunt u aangeven welke prijsindex wordt aangehouden als richtlijn. Let op: het is dan wel van belang dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn verklaard in het contract. Gaat het om contracten met consumenten? Dan kunt u beter de indexeringsclausule opnemen in het contract, want het beding in de algemene voorwaarden kan gezien worden als onredelijk bezwarend. Het beding zal dan vernietigd worden door de rechter.

Heeft u niks in uw algemene voorwaarden opgenomen en ook geen indexeringsclausule in uw contracten toegevoegd? Dan kunt u als laatste redmiddel de rechter verzoeken om de overeenkomst aan te passen vanwege onvoorziene omstandigheden. Deze omstandigheden moeten dan wel van dien aard zijn dat de klant redelijkerwijs ongewijzigde instandhouding van de overeenkomst niet mag verwachten. Ook moet het gaan om omstandigheden die pas na het sluiten van de overeenkomst zijn ontstaan. Dit is dus best een zware toets. De oorlog in Oekraïne was mogelijk een onvoorziene omstandigheid, bijvoorbeeld op het moment dat daardoor producten niet meer kunnen worden ingekocht.

Conclusie

Kortom, let dus altijd goed op of u in langlopende contracten een indexeringsclausule opneemt en zorg dus ook dat dit in de algemene voorwaarden staat. Zo mag u in ieder geval uw prijzen indexeren. Heeft u dit niet gedaan? Dan kunt u nog een verzoek doen bij de rechter, maar dit zal niet makkelijk slagen. Zorg dus dat u uw contracten altijd volledig opstelt met een indexeringsclausule en voorkom conflicten naderhand.

Hulp of advies nodig? Onze specialisten denken met u mee, een telefoontje kost niets! Blue Legal denkt graag met u mee.

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat
1
Heeft u zakelijke vragen? Neem contact met ons op.