Let op bij toetreding tot een bestaande vof

Op 13 maart 2015 heeft de Hoge Raad een belangrijke gerechtelijke uitspraak gedaan inzake schulden die gemaakt zijn voordat een nieuwe vennoot was toegetreden. Kan de nieuwe vennoot ook aansprakelijk worden gesteld?

Wanneer iemand als vennoot toetreedt tot een bestaande vennootschap onder firma, wordt deze nieuwe vennoot óók hoofdelijk aansprakelijk voor de reeds bestaande schulden in de vof. Waarom is deze uitspraak belangrijk? Omdat er vaak vanuit wordt gegaan dat de nieuwe vennoot alleen aansprakelijk is voor nieuwe schulden (schulden ná toetreding vof).

In de praktijk

Garagebedrijf vof heeft twee vennoten. Een derde koopt zich in het garagebedrijf in. Helaas gaat het een jaar later slecht met de business. Er blijkt een forse oude schuld te zijn aan een bandenleverancier. Op de bankrekening staat de vof rood, waardoor zij niet kan betalen. De bandenleverancier begint een procedure en dagvaardt de vof. Hij dagvaardt alle vennoten. De nieuwe vennoot meent dat hij niet hoeft te betalen, want de bestelling is geplaatst door de twee oude vennoten vóórdat de derde vennoot ingeschreven stond in het handelsregister. Toch wordt hij (evenals zijn medevennoten) door de rechter hoofdelijk veroordeeld tot betaling van de schuld aan de bandenleverancier. Omdat zijn medevennoten geen geld hebben en hij wel, moet hij alles alleen betalen. Het geld terughalen bij zijn medevennoten is niet mogelijk.

Inzage schuldenpositie

Hoe had de nieuwe vennoot dit kunnen voorkomen? Hij had vóór zijn toetreding volledige inzage in de schuldenpositie van de vof kunnen eisen, dit wordt ook wel een boekenonderzoek genoemd. Ook had hij in het vennootschapscontract met de bestaande vennoten interne afspraken kunnen maken over de betaling van oude schulden.

Wilt u toetreden tot een vof? Laat u zich informeren door een juridisch specialist, zodat u zich kunt richten op uw eigen business.

 

Meer weten? Advies nodig? Neem contact op!

Dit was slechts een deel van wat wij u kunnen vertellen. Meer weten?
Wij antwoorden graag, neem vrijblijvend contact op!

Blog reactie

"*" geeft vereiste velden aan

Volledige naam*

Chat openen
1
Vragen? Stel ze nu, wij beantwoorden ze graag!